450 гр. брашно
30 гр. нишесте, брашно или пудинг ванилия
75 гр. пудра захар
30-40 гр. сухо мляко
1/2 чаена лъжичка сол
150 мл. хладка вода
20 гр. прясна мая или 7 гр. истантна мая
1 яйце
1 ванилия
около 40 гр. разтопено масло или маргарин
За крема (пелте):
25 гр. брашно
125 мл. вода
Първо сварете крема (пелтето): в горещата вода, преди да заври, се разтваря брашното и се вари на тих огън. Когато лъжицата започне да образува диря по дъното на съда, дръпнете съда настрана и оставете да изстине.
В купа разтопете маслото/маргарина.
От всички съставки омесете тесто, добавете брашнения крем и продължете да месите. Тъй като тестото е доста лепкаво, през цялото време потапяйте ръцете си в разтопеното масло или мажете с него работната повърхност, на която месите. Ако месите с миксер, тогава по време на месенето добавяйте бавно от него. Трябва да получите тесто с много фина структура.
Оставете тестото около 40-50 мин. да втаса. След това разделете тестото на 4 части и всяка четвърт -на още 4 части. Оформете по желание. Готовите кифли подредете в намазана с масло или застлана с хартия за печене тава. Оставете отново да втасат. Намажете ги с разбито с малко мляко яйце, поръсете с ванилена захар (не е задължително) и печете в предварително загрята фурна.
Може да замесите тестото с 2 жълтъка, а белтъците да изполвате за глазура.