Брашното се пресява със содата. Разбиват се маста (омекнала), захарта и яйцата.
Всички продукти се разбъркват и се замесва твърдо тесто. Разделя се на топки и от всяка се разточва кора.
От нея се изрязват ленти с 1 см ширина, които се навиват върху метални фунийки (готови формички или на правени от старите капачки за буркани, а може и от алуминиево фолио).
Изпичат се в умерена фурна и след изстиването внимателно се изваждат металните формички.
За крема първо се сварява млякото. Яйцата се разбиват с брашното, захарта, ванилията и маслото и се прибавят в леко охладеното мляко. То се загрява отново и се бърка постоянно до сгъстяване.
С охладения крем се пълнят фунийките (също изстинали) и се оставят да престоят до пълното им изстиване и омекване. По желание могат да се поръсят с настърган шоколад или цветни пръчици, а още по-добре - натрошени орехи.
Автор:
Лиляна Ангелова, с. Стъргел