Ако искате да приготвите сами вкусна домашна боза, няма нищо по-лесно:
В голяма тенджера смесете 1 кг царевично брашно с 10 литра хладка вода. Оставете тенджерата да пренощува. На следващия ден сложете на слаб огън да се вари около 2 часа. По време на варенето е необходимо сместа често да се разбърква с дървена лъжица.
В чаша натрошете 50 гр прясна мая в малко хладка вода и оставете да набъбне. Щом маята удвои обема си, добавете и нея в тенджерата и хубаво разбъркайте.
Прецедете сместа през марля и по желание подсладете. Щом бозата се охлади, прехвърлете я в чисти бутилки, които съхранявайте на студено място.
Ако това количество ви се струва голямо, намалете съставките пропорционално, т.к. бозата трябва да се изпие в следващите няколко дни.