Ако искате да зарадвате себе си и любимите хора с красиви, и изцяло домашно приготвени, сладки, е добре да можете да си приготвяте захарно тесто .
Ако сте решили да направите домашна торта или различни сладки,захарният фондан ще ви помогне да украсите и да оцветите сладкото кулинарно изделие.
Необходими продукти: Около 1 кг. брашно, 200 грама пудра захар, 200 мл вода и 70 грама чисто масло.
Начин на приготвяне:
Първо е необходимо да загреете водата.
После отдръпнете от огъня и добавите половината брашно много внимателно, малко по малко, за да не стане на топки.
Можете отново да върнете съда на котлона и да продължите процедурата. През цялото време непрекъснато бъркайте сместа с дървена лъжица.
Бъркате докато тестото започне да се сгъстява до степен, при която започва да се отлепя от страните на съда. Тогава вече можете да свалите от котлона и да преместите готовото тесто в студен съд, за да се охлади.
След това ще е необходимо да замесите охладеното тесто с ръце, като сложите и захарта, докато тестото не поеме цялото предвидено количество захар.
Щом е готово, можете да го ползвате за направата най-различни видове сладки, курабии и т. н.
Ще бъде хубаво да го оцветите в различни цветове с помощта на безвредни оцветители, както и да го ароматизирате с ванилия, ликьор или специални аромати за сладкиши.
Набавете си боя за оцветяване на тесто. Ако е на прах, замесете самото захарно тесто, като сложите много малко, прашинки от нея.
Внимавайте с другите бои, които не са подходящи за смесване с тестото, а само за оцветяване и рисуване върху него.
Под захарния фондан е препоръчително да намажете с много тънък пласт крем, домашно сладко, или шоколадов ганаш.
Ако ви е останало домашното захарно тесто, след като сте украсили, можете да си направите от него различни захарни фигурки.