Рецепта за козунак, която винаги се получава на всички-Баба Святкова - изпитана във времето...
28 Април 2021
5751
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Рецепта за козунак, която винаги излиза за всички! „Баба Святкова“ е изпитана във времето рецепта за козунак от Дария Цвек
Състав:
- 1 кг брашно,
- 400 г мляко,
- 10 жълтъка,
- 100 г мокра мая,
- 200 г масло,
- 300 г захар,
- 100 г стафиди,
- 1/2 ч.ч. сол,
- настъргана кора от 1 лимон.
- Първо трябва да замесите тестото.
Разредете маята в топло мляко и добавете 100 г захар и 200 г брашно. Разбъркайте всичко добре и сложете на топло място, така че тестото да се удвои.
След като сместа втаса - добавете останалата захар, жълтъците, стафидите, лимоновата кора, солта и брашното. Замесете тестото до гладкост и накрая добавете разтопената, но охладена мазнина.
Месете около 10-15 минути, докато тестото омекне!
Поставете тестото на топло място, за да се удвои.
След това го спуснете и изчакайте да сенадигне отново.
Разстелете тестото върху 1/3 от купата и го оставете да втаса отново два пъти. Загрейте фурната на 200 градуса.
Поставете козунакът и след 10 минути. намалете температурата до 170-160 градуса. Печете още 50 минути.
Важно: брашното трябва да е точно 1 кг, не повече (защото козунакът ще е стегнат) и не по-малко. И накрая трябва да се добави мазнина (олио)!
Вкусни и весели празници!
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари