Великден е празник на светлината, добрината и новото начало, а в българската традиция този ден е неразривно свързан с уханието на прясно изпечен сладък хляб, наречен козунак. Всъщност сладките великденски хлябове са традиция не само на Балканите, но и в целия християнски свят, като рецептите и външния вид варират от страна на страна.
Сладкият хляб със своята мека текстура и наситен вкус носи топлината на дома и историята на семейното единство.
Днес ви предлагаме да опитате една нова и необичайна рецепта за козунак, който е не само красив, но и изключително вкусен и пухкав.
Направен с любов и всеотдайност, изпълнен със сушени плодове и цитрусов аромат, този Козунак Крафин (това е оригиналното му име) ще вземе акъла на всички на великденската трапеза! Ето необходимите продукти:
Козунак Крафин
Продукти:
За тестото:
- 2 яйца
- 40 г захар
- 400 мл топло мляко
- 7 г суха мая
- 100 мл олио
- 750 г брашно (пресято)
- 5 г сол
За плънката:
- Масло (меко) – колкото е необходимо
- Захар – на вкус
- Настъргана кора от мандарина – на вкус (или лимон/портокал)
- 100 г стафиди
- 60 г сушени кайсии
- 50 г смлени орехи
За намазване преди печене:
- Масло – за намазняване на формата
- Форма с диаметър 18см
За украса:
- Пудра захар – за поръсване
Приготвяне:
В дълбока купа разбийте с телена бъркалка яйцата със захарта, докато сместа стане на пяна.
След това добавете сухата мая и оставете да се активира за кратко. Накрая добавете растителното масло.
Снимка: YouTube
Към тази гладка смес постепенно добавете пресятото брашно и солта. Месете докато тестото стане компактно.
Снимка: YouTube
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го месете с ръце, докато получите меко и гладко тесто. Слага се в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва докато удвои обема си (около 1 час).
Снимка: YouTube
След като втаса тестото се изсипва върху набрашнен плот, премесва се леко и се разделя на 4 равни части.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Всяка част оформете на топка. Покрийте топките и ги оставете да починат, докато приготвите плънката.
Накиснете стафидите във вода, сок или ром, за да омекнат, след което ги отцедете. Нарежете на ситно орехите и сушените кайсии, след което ги смесете и добавете настърганата кора от мандарина (или друг цитрусов плод по избор).
Снимка: YouTube
Разточете всяка топка тесто с точилка в правоъгълна форма. Намажете кората с меко масло, поръсете със захар на вкус, след което разпределете равномерно сместа от стафиди, кайсии и ядки.
Снимка: YouTube
Процедирайте така и с втората топка тесто. След това поставете първото руло в края на втората кора, покрита с плънка, и ги навийте заедно на по-голямо руло.
Снимка: YouTube
След това с остър нож разрежете рулото на две по дължина, като оставите единия край неразделен (за да заприлича на панталони).
Снимка: YouTube
Започнете да навивате рулото от съединения край навън, като охлюв, като продължите до края.
Снимка: YouTube
Повторете процедурата с другия "крачол" на "панталона", така че да се получи нещо като цифрата 8.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Сега "захлупете" единия край на "осмицата" върху другия, така че да се получи едно високо козуначе.
Снимка: YouTube
Повторете цялата процедура с другите две топки тесто.
Оформените козуначета се нареждат в намаслена тава с диаметър 18 см. Оставете ги да втасват още 40 минути на топло, докато увеличат обема си. Преди печене намажете отгоре с малко масло.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете в предварително загрята фурна на 180 °C за около 35–45 минути, докато кифличките придобият приятен златист цвят.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След като изстинат ги поръсете с пудра захар за допълнителна сладост и елегантност.
Снимка: YouTube
Насладете се на всяка хапка и радостта от споделянето!
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!