Рецепта за козунак, по-добър от всички досега! Докато се пече, миризмата буди съседите, а като го видят, ахват от възхита!„

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецепта за козунак, по-добър от всички досега! Докато се пече, миризмата буди съседите, а като го видят, ахват от възхита!„
Рецепта за козунак, по-добър от всички досега! Докато се пече, миризмата буди съседите, а като го...
4402
Източник: За Жената
Рецепта за козунак, по-добър от всички досега! Докато се пече, миризмата буди съседите, а като го видят, ахват от възхита!„
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Великден е празник на светлината, добрината и новото начало, а в българската традиция този ден е неразривно свързан с уханието на прясно изпечен сладък хляб, наречен козунак. Всъщност сладките великденски хлябове са традиция не само на Балканите, но и в целия християнски свят, като рецептите и външния вид варират от страна на страна.

Сладкият хляб със своята мека текстура и наситен вкус носи топлината на дома и историята на семейното единство.

Днес ви предлагаме да опитате една нова и необичайна рецепта за козунак, който е не само красив, но и изключително вкусен и пухкав.

Направен с любов и всеотдайност, изпълнен със сушени плодове и цитрусов аромат, този Козунак Крафин (това е оригиналното му име) ще вземе акъла на всички на великденската трапеза! Ето необходимите продукти:

Козунак Крафин

Продукти:

За тестото:

  • 2 яйца
  • 40 г захар
  • 400 мл топло мляко
  • 7 г суха мая
  • 100 мл олио
  • 750 г брашно (пресято)
  • 5 г сол

За плънката:

  • Масло (меко) – колкото е необходимо
  • Захар – на вкус
  • Настъргана кора от мандарина – на вкус (или лимон/портокал)
  • 100 г стафиди
  • 60 г сушени кайсии
  • 50 г смлени орехи

За намазване преди печене:

  • Масло – за намазняване на формата
  • Форма с диаметър 18см

За украса:

  • Пудра захар – за поръсване

Приготвяне:

В дълбока купа разбийте с телена бъркалка яйцата със захарта, докато сместа стане на пяна.

Добавете топлото мляко и разбъркайте добре.

След това добавете сухата мая и оставете да се активира за кратко. Накрая добавете растителното масло.

суха мая

Снимка: YouTube

Към тази гладка смес постепенно добавете пресятото брашно и солта. Месете докато тестото стане компактно.

меко тесто козунак

Снимка: YouTube

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го месете с ръце, докато получите меко и гладко тесто. Слага се в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва докато удвои обема си (около 1 час).

тесто за втасване

Снимка: YouTube

След като втаса тестото се изсипва върху набрашнен плот, премесва се леко и се разделя на 4 равни части.

втасало тесто

Снимка: YouTube

части тесто

Снимка: YouTube

Всяка част оформете на топка. Покрийте топките и ги оставете да починат, докато приготвите плънката.

Накиснете стафидите във вода, сок или ром, за да омекнат, след което ги отцедете. Нарежете на ситно орехите и сушените кайсии, след което ги смесете и добавете настърганата кора от мандарина (или друг цитрусов плод по избор).

нарязани кайсии

Снимка: YouTube

Разточете всяка топка тесто с точилка в правоъгълна форма. Намажете кората с меко масло, поръсете със захар на вкус, след което разпределете равномерно сместа от стафиди, кайсии и ядки.

плънка за козунак

Снимка: YouTube

Процедирайте така и с втората топка тесто. След това поставете първото руло в края на втората кора, покрита с плънка, и ги навийте заедно на по-голямо руло.

руло козунак

Снимка: YouTube

След това с остър нож разрежете рулото на две по дължина, като оставите единия край неразделен (за да заприлича на панталони).

рязане тесто

Снимка: YouTube

Започнете да навивате рулото от съединения край навън, като охлюв, като продължите до края.

навиване руло

Снимка: YouTube

Повторете процедурата с другия "крачол" на "панталона", така че да се получи нещо като цифрата 8.

навиване тесто

Снимка: YouTube

тесто осмица

Снимка: YouTube

Сега "захлупете" единия край на "осмицата" върху другия, така че да се получи едно високо козуначе.

крафин оформяне

Снимка: YouTube

Повторете цялата процедура с другите две топки тесто.

Оформените козуначета се нареждат в намаслена тава с диаметър 18 см. Оставете ги да втасват още 40 минути на топло, докато увеличат обема си. Преди печене намажете отгоре с малко масло.

масло на тетсото

Снимка: YouTube

крафин рецепта

Снимка: YouTube

Печете в предварително загрята фурна на 180 °C за около 35–45 минути, докато кифличките придобият приятен златист цвят.

изпечен козунак

Снимка: YouTube

козунак крафин

Снимка: YouTube

След като изстинат ги поръсете с пудра захар за допълнителна сладост и елегантност.

пудра захар на козунака

Снимка: YouTube

Насладете се на всяка хапка и радостта от споделянето!

парче козунак

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft