Едва ли има баба, която да не умее да готви или поне да не може да приготви някои от основните неща в една кухня - супа, основно, баница, кекс . Именно за кекса ще си говорим днес и то не какъв да е, а класически кекс в два цвята - пухкав, сочен и топящ се от сладост.
Бабешки кекс по класическа рецепта
Продукти:
4 яйца
1чаена чаша захар
2/3 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка сода
1 ванилия
5 супени лъжици какао
Кората на 1 лимон
По желание могат да се добавят орехи и стафиди.
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до пухкавост, като постепенно добавяте киселото мляко с бакпулвера и содата, смесени в него, а накрая и олиото.
Брашното внимателно се прибавя накрая и добре се разбърква сместа, а за по-хубав вкус слагаме и малко ванилия, настъргана кора от един лимон, орехи и стафиди.
В намазнена тавичка се изсипват 2/3 от сместа, а в останалата 1/3 се добавя какаото и след като имате кафяв цвят, с въртеливо движения се оцветява кексовото тесто, добавяйки го в него. Печете на умерена фурна и поръсете с пудра захар накрая. Да ви е сладко!