Рецепта за обикновен козунак

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Рецепта за обикновен козунак
Рецепта за обикновен козунак
admin
Добавена от: admin
48619
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кг брашно
30-40 гр. мая
5-6 яйца
200 гр краве маслоолио или 150 гр. прясна мас
1/4 л прясно мляко
250-300 гр захар
кората от 1/2 лимон или 2 праха ванилия
малко сол
по желание - 1 с.л. ром или коняк
 

Пресейте брашното в дълбок съд за месене. В средата му оформете кладенче. Помещението, в което ще месите тестото, трябва да е затоплено. Натрошете маята и я размийте с 3/4 чаена чаша топло мляко. Прибавете 1 чаена лъжичка захар и малко брашно, така че сместа да заприлича на рядка кашица. Покрийте съда и оставете маята да шупне на топло място. През това време разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете останалото топло мляко и ароматите. Щом маята втаса, изсипете в кладенчето на брашното яйчената смес, втасалата мая и 1/2 лъжичка сол. Замесете меко тесто, като от време на време топите ръцете си в разтопената мазнина.

За да стане тестото на конци, при месенето трябва да се разтегля и събира на топка - за да влезе достатъчно въздух в него. Щом се изчерпа цялата мазнина и тестото стане гладко (не залепва по стените на съда и започва да образува мехури), се поръсва с малко брашно, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втасва на топло, докато утрои обема си.

От втасалото тесто с намаслени ръце се къса количество, достатъчно за оформяне на 1 козунак или руло. По желание може да се оформят 3 или повече фитила, които после да се сплетат. Ако ще оформяте руло - разточете тестото върху набрашнен плот и напълнете с плънка по желание, след което завийте. Прехвърлете готовите козунаци в намазнени форми/тавички и оставете да втасат още веднъж.

Втасалите козунаци намажете с разбито яйце. По желание може да забодете отгоре филирани бадеми или да поръсите с едра захар. Печете ги в умерено силна фурна.

Оставете да изстинат леко във формите, преди да ги извадите. Може да поръсите с ванилена пудра захар (ако преди това не сте поръсили с кристална захар). Така приготвените козунаци може да съхранявате в съд с капак до няколко дни.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft