Вкусна погача, мека като памук и пълна със сиренце - може да я правите и всеки ден, и за празнични дни. Непременно опитайте нашата Погача на рулца , защото ще я правите повече от веднъж!
Погача на рулца със сирене
Продукти:
1 кг брашно
2 яйца
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
100 мл олио
2 пак суха мая
За плънката:
300 г сирене + заквасена сметана
1 белтък
малко сол
Приготвяне:
Първо сложете маята в малко мляко, с лъжица захар, лъжица брашно и оставете да се активира.
Към брашното добавете една супена лъжица сол, яйцето, маята, олиото, леко загрято - 500 мл (може наполовина мляко, наполовина вода) и замесете тесто, което ще оставите на топло да удвои обема си.
Когато тестото е втасало, го преместете върху работен плот и от него оформете 28 топки.
Оставете топките да починат малко (около 20 мин.), разточете 27 от тях на питка. Във всяка сложете по малко сирене. Завийте кифличката и я разполовете, но по диагонал.
Подредете ги в тава с диаметър 30 см, застлана с хартия за печене (или по желание). На първия ред се редят 22 половинки, като разрязаната част отива отвън, по самия ръб на тавата.
Втората част подреждаме по същия начин - 18 половини, като разрезът трябва да сочи към средата на кръга.
Поставете останалата топка в центъра и накрая подредете останалите 14 половини около кръга.
Оставете да втаса още малко, покрийте с прозрачно фолио за около 20 минути да престои на топло.
Намазва се с жълтък и се поръсва със сусам, ленено семе (колкото желаете, а може и други семена).
Пече се на 200 градуса около 40 минути в зависимост от фурната.
Поставете алуминиево фолио отгоре, когато се запече и хване коричка. Когато се изпече, погачата се намазва с олио и може да се сервира гореща.