Kоцето Калки има солидно наследство в областта на кулинарията. Баба му и дядо му са били отлични готвачи и дори имали странноприемница.
Днес Калки ви предлага рецепта за традиционен постен коледен сладкиш. Самият той не яде месо от години и спазва двата поста.
ПРОДУКТИ:
1пакет плътни
кори за баница
l700 гтиква
l1 и 1/2 ч.ч. захар
l1 ч.ч.орехи
l1 ч.л. канела
l2-3 карамфилчета
l200 гмаргарин
(ако го правите след Бъдни
вечер може и краве масло)
3-4 с.л.олио
l1 ч.ч. пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1.Настъргваме тиквата и и след това я слагаме в 50 г от маслото заедно с 2 с.л. от олиото да се запържи. След като омекне, добавяме захарта, канелата, карамфила, счуканите орехи, разбъркваме и оставяме да се охлади.
2.Намазваме тавата с мъничко олио и започваме да редим корите. Слагаме плънката на 3 места между няколко намаслени кори. Заливаме отгоре с останалия разтопен маргарин и печем на 180 градуса.
3.Приготвяме захарен сироп от равни количества захар и вода и заливаме тиквеника с него, докато е още топъл. По желание поръсваме с пудра захар.