Днес ще ви научим как да си приготвите не просто сладко от кайсии, а прочутото кехлибарено кайсиево сладко ! За някои тази рецепта може да е позната, но за други ще е нова. Името му идва от думата "кехлибар" или още "янтар", която описва специфичния цвят на това божествено на вкус сладко.
Кехлибарено сладко от кайсии
Името си "кехлибарено" сладкото е получило не само поради невероятния си цвят. Както знаете, кехлибарът е полупрозрачен камък, който според различни окултисти крие мистерии. След варене парчетата кайсия също стават прозрачни, почти стъклени. А вкусът им е повече от страхотен и върви идеално с пържени филийки, палачинки или просто върху филийка с масло!
Продукти:
1 кг кайсии
600-800 г захар
Приготвяне:
Първо пригответе съд, в който ще варите сладко. Добавете малко вода на дъното на съда, за да покрие дъното. Добавете и 2-3 супени лъжици захар от общото количество. Това е необходимо, за да не залепват кайсиите по дъното на съда по време на варене.
Измийте кайсиите, разполовете и отстранете костилките. Поставете половинките плодове в купа. Не е нужно да ги режете на тънки филийки.
Отгоре кайсиите се поръсват със захар. Регулирайте количеството в зависимост от вкуса на кайсиите и вашите предпочитания. Вкусът на киселия плод може да се неутрализира чрез добавяне на повече захар. Обикновено добавям захар, така че плодовете отдолу почти не се виждат.
Сложете съда с кайсии на минимален огън. Веднага след като захарта започне да се топи, се образува сироп. В този момент съдът трябва да се отстрани от огъня, дори ако цялата захар не се е разтопила. Не бъркайте с лъжица, за да не повредите структурата на кайсиите.
Леко топлото сладко, дори не доведено до кипене, оставете за няколко часа. След това отново поставете кехлибареното сладко на минимален огън и го оставете да заври. Веднага щом се появят първите мехурчета, отстранете от огъня. Не препоръчваме да бъркате сладкото с лъжица, просто завъртете съда в ръцете си, така че половинките на кайсиите да се отделят една от друга. Оставете сладкото за 8-10 часа, за да се "напият" кайсиите в сироп.
След това поставете сладкото отново на огъня и го оставете да заври. През това време измийте и стерилизирайте бурканите и капачките. След това насипете кехлибарено сладко от кайсии в чистите буркани и ги затворете плътно с капаци. Съхранявайте както обикновено на хладно и тъмно място.