Рецепта за най-освежителната напитка през лятото, поднесена с лимон и лед. Свирчовина, бъз – отново разцъфтя и е време да приготвим от този еликсир.
Какъв е вкусът на сиропът от бъз
Сиропът от бъз има превъзходен лек, освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен.
Какъв вид бъз се използва за направа на сироп
За направата на сироп от бъз се се използва черният бъз , известен още като свирчовина.
30 цвята (съцветия) бъз
2 кг захар
1 пакетче лимонена киселина
1 л вода
Колко време да стоят във вода цветовете от бъз
Измийте цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода.
Кога се слага лимонената киселина в сиропа
Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно.
Колко да напълним бутилките със сироп
Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух.
Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:9.