Необходими продукти:
За блата:
1,5 ч. ч.
100 гр. орехови ядки
150 гр. кафява захар
1 ч. л. набухвател
кората на 1 лимон
1 с. л. прясно изцеден лимонов сок
300 гр. ябълково пюре (без захар)
За плънката:
сварено до покафеняване кондензирано мляко
За глазурата:
100 милилитра пълномаслена сметана
120 гр. черен шоколад
1 с л. ликьор, бренди или ром
Начин на приготвяне:
Смесете овесените ядки , орехите , захарта, набухвателя и лимоновата кора. Смелете ги с помощта на блендер до получаване на "брашно". Прибавете сока от лимона и ябълковото пюре, и след това разбъркайте всичко хубаво.
Изсипете сместа в подмазана с мазнина форма с диаметър 26 сантиметра (или с размери 20/30 сантиметра) и изпечете в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извадете готовия блат и го оставете да се охлади и покрийте с кондензираното мляко. Приберете в хладилника за 10 минути, а през това време направете глазурата.
Сгорещете сметаната (но не бива да завира), свалете от котлона и добавете към нея шоколада, начупен на малки парчета. Минута по-късно разбъркайте до получаването на гладка еднородна смес. Налейте алкохола (не е задължителен) и разбъркайте още веднъж.
Когато глазурата се охлади напълно, покрийте тортата с нея.
Приберете десерта в хладилника за няколко часа, а най-добре ще бъде да престой за една нощ.