Хрупкав, плътен на консистенция хляб, от който ще ви насити и едно парче, въпреки, че със сигурност ще си вземете поне две!
Рецептата е лесна, а хлябът много напомня на онзи от селската пекарна.
За приготвянето му ще имате нужда от съд, които дълго запазва топлината - например глинен или чугунен.
Хлябът се пече в предварително сгорещен съд, покрит с капак. Така влагата се задържа около тестото, което по-късно го прави неустоимо хрупкав. Имайте предвид, че ще трябва да го направите един ден предварително, тъй като трябва да престои 12 - 18 часа на стайна температура. Ето и как се приготвя:
Смесете в по-дълбока купа брашното, солта, захарта и сухата мая. Добавете топлата вода, смесена с олиото.
Разбъркайте всичко добре без да месите. Използвайте дървена лъжица или шпатула, за да съберете тестото на топка. Покрийте съда със стреч -олио и го оставете да престои в продължение на 12 - 18 часа на стайна температура. Тъй като сте използвали малко мая, тя ще втасва по-дълго.
След изтичането на необходимото време, тестото ще е образувало много малки мехурчета.
Тестото е доста меко, затова ще ви трябва повече брашно. Набрашнете добре чиста кърпа, а също и ръцете ви трябва да са набрашнени през цялото време. Изсипете тестото върху кърпата, след което с помощта й натиснете страните на тестото към центъра. С набрашнени ръце обърнете тестото и му придайте първоначалната форма.
Изрежете парче хартия за печене и прехвърлете върху към нея тесто. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втасва около час.
След един час включете фурната на 230 ° C да се загрее. Сложете във фурната чугунен или глинен съд за печене.
Извадете от фурната горещия съд (внимавайте да не се изгорите!!!), Вземете тестото заедно с хартията и го поставете в тавата (тигана). Покрийте с капак или фолио и пъхнете обратно във фурната. Печете хляба около 30-тина минути.
След 30 минути извадете съда с хляба, отхлупете капака и го пъхнете да се пече още 15-тина минути, колкото да хване приятно златиста коричка. След това извадете тавата от фурната и прехвърлете хляба върху решетка, за да се охлади напълно.