Картофите Дофин, рецепта от френската кухня, с която дори и обикновения запечен картоф може да се превърне в шедьовър за най-префинените гастрономи.
Рецептата за това ястие е възникнала в югоизточната част на страната, в едноименната провинция.
Този вкусен картоф изглежда толкова ефектно, че спокойно може да го предложите и на празничната трапеза.
И не е трудно да се приготви.
Необходимо:
картофи със среден размер (по възможност еднакви), масло, твърд кашкавал, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Обелете картофите. Изрежете малко парче от единия край на картофите, за да може да стоят вертикално.
След това ги поставете в тавичка и залейте с вляща вода. Покрийте и оставете да престоят 15-20 минути.
Извадете картофите и го поставете в дълбок съд(йенска тенджера) за печене.
Подсолелете и добавете черен пипер. Във вътрешността на картофите поставете по 1 чаена лъжичка масло. Също така, във всеки картофи можете да добавите и малко ситно нарязан или намачкан чесън.
Отгоре, на всеки картоф, поставете парче твърд кашкавал. Покрийте с фолио.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 50 минути, или докато картофите не бъдат готови.