Рецепта на 100 години за най-вкусната домашна крем пита (от читателка)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецепта на 100 години за най-вкусната домашна крем пита (от читателка)
Рецепта на 100 години за най-вкусната домашна крем пита (от читателка)
130612
Рецепта на 100 години за най-вкусната домашна крем пита (от читателка)
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Крем питата е любим сладкиш на всички почитатели на кремообразните и сочни десерти . В интернет можете да прочетете безброй рецепти за приготвяне на този мек сладкиш , в различни варианти.

Ние обаче намерихме за вас 100-годишна рецепта за крем-пита , записана още от бабата на наша читателка:

„Разкривам оригиналната рецепта на баба ми, а аз съм на 75 години, така че можете да изчислите на колко години е тази рецепта. „Рецептата е дълга, но който се интересува ще я прочете“, пише ни Милка.

Ако искате да се насладите на оригиналния вкус на любимия крем-сладкиш, непременно опитайте тази рецепта:

домашна крем пита

100-годишна рецепта за крем пита

Продукти:

300 г брашно

250 г масло

1 яйце

1 щипка сол

1 чаена лъжичка лимонов сок

малко студена вода

За крема:

6 яйца

500 мл прясно мляко

170 г захар

50 г грис (или брашно)

пудра захар, смесена с ванилия за поръсване отгоре

Приготвяне:

Пресейте 300 г брашно (тип 400) върху работната повърхност.

Вземете 50 г от това количество и смесете с 250 г масло. Върнете смесеното масло в хладилника да стегне. Направете малка вдлъбнатина в останалото брашно (250 гр.), сложете едно яйце, щипка сол, няколко капки лимонов сок, след което замесете със студена вода тесто като за баница, но малко по-твърдо.

Омесете добре, докато започне да се отделя от повърхността и да не залепва за ръцете. Оставете го върху набрашнената повърхност да почине за 15 минути. След това го разточете с точилка на кора с дебелина половин сантиметър. В средата на кората сложете втвърденото масло (предварително объркано с 50 гр.

брашно).

След това прегънете кората от всичките 4 страни, така че маслото да остане в средата. Разточете отново кора и сгънете на три. Отново разточете, след което сгънете на 4 части (като плик за писмо), след което оставете в хладилник да почине за половин час.

Повторете процедурата още веднъж (първо на три, после на 4 части) и оставете тестото отново в хладилник за 30 минути. Разрежете тестото наполовина. Разточете едната половина с точилка и поставете кората върху студена тава за печене, набодете я с нож, след което я поставете в умерено загрята фурна да се запече.

кори крем пита

Направете същото с втората половина. Когато изпечените кори станат жълтеникави, ги извадете да изстинат. 

За крема: Сложете половин литър мляко в тенджера, добавете нарязана пръчица ванилия и 100 г захар. Когато заври, свалете от котлона.

жълтъчен крем

разбити белтъци

В отделна купа разбийте 6 жълтъка и 50 г грис и добавете към топлото мляко, като разбивате с тел. Объркайте хубаво, за да не се образуват бучки. Разбийте на сняг белтъците, след което добавете 70 г захар и бийте, докато се разтопи. Сложете крема с жълтъци и мляко на умерен огън.

пухкав крем

крем за сладкиши

Когато сместа заври, сварете гъст крем при непрекъснато бъркане и когато е готов, дръпнете от огъня и внимателно добавете разбитите белтъци. Сместа се разбърква добре с тел, отстранява се от котлона и с крема се залива изпечената кора и се заравнява (ванилията се отстранява предварително). 

домашна крем пита

Покрийте крема с другата кора, след което оставете крем-питата да изстине, след което я нарежете на кубчета с остър нож, а отгоре поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft