Хубаво би било да си надоите млякото сами или да си намерите наистина прясно мляко (не от магазина, а от онези добри баби и дядовци, които рано сутрин пристигат от някое село и го продават в пластмасови шишета).
Млякото не трябва да се разрежда с вода, защото няма да може да се подкваси. След като млякото се свари, оставете го да изстине до подходящата температура.
. Разделете го в предварително приготвените много добре измити буркани. Пригответе си чаша с хладка вода и закваска. На върха на супена лъжица гребнете малко от закваската, след това топнете в чашата с вода и разбъркайте.
Получената каша разбъркайте в буркана с прясно мляко. Сложете капачката и преминете към следващия буркан. Напълнените и затворени буркани наредете плътно един до друг върху предварително приготвени за целта одеало и вестници Завийте отгоре с найлонов плик, а след това с вестници и най-накрая с одеалото.
След няколко часа киселото мляко ще е готово. Можете да го приберете в хладилника. Ако не отваряте бурканчетата, млякото няма да се развали бързо и така ще може да се запасите за една-две седмици напред.