Жълъдчета – няма как да не си спомняте тези сладки от близкото минало! Крехко и нежно тесто, пълно със сладко от кайсии или шипки, наполовина потопено във фина лъскава шоколадова глазура, след което оваляно в кокос или ядки. Рецептата се споделяше навремето от всички майки и баби, така че най-вероятно присъства и в рецептурника на вашето семейство. За да не ровите да търсите, предлагаме ви най-сполучливата рецепта за вкусни сладки Жълъдчета :
Сладки Жълъдчета
Продукти за тестото:
- 250 г мас или меко масло
- 250 г пудра захар
- 2 пакетчета ванилова захар
- 1 пакетче бакпулвер
- 500 г брашно
За пълнежа:
- сладко от кайсии или шипки
За глазурата:
- 100 г шоколад за готвене
- 100 мл прясно мляко
- 2 с.л.олио
За овалване:
- кокос или смлени ядки.
Приготвяне:
Разбийте маста (маслото) заедно с пудрата захар до получаване на кремообразна консистенция (не много дълго). След това започнете постепенно да добавяте брашното.
Загрейте фурната на 120 градуса. С помощта на две малки лъжички се оформят половинките жълъди (като топчета с леко стеснена, издължена и овална една страна).
Подредете ги в голяма тава (от фурната), застлана с хартия за печене и ги изпечете за 60 минути. (Ако не ви се получава с лъжиците, коригирайте малко формата с пръсти). Направете същото и с останалото тесто.
Сладките се пекат по-дълго време на слаба фурна, защото трябва да останат светли. Оставете ги да изстинат добре, преди да ги слепите две по две със сладко по избор. Разтопете шоколада на водна баня, добавете млякото, когато всичко се разтопи, добавете олиото.
Трябва да се получи фина, лъскава, плътна глазура (като крем). Потопете всеки съединен "жълъд" до половината в глазурата и оваляйте напоената страна в кокос или
смлени орехи.
Да ви е сладко!