Вкусно и лесно, а може да е и постно! За постен вариант използвайте маргарин вместо масло, заменете млякото с газирана вода или растително мляко... Ето какво ви трябва за тези апетитни и ароматни Картофени банички :
Апетитни Картофени банички
Продукти:
За тестото:
- 65 мл топла/хладка вода
- 70 мл топло/хладко прясно мляко
- 4 г суха мая
- 20 г захар
- 4 г сол
- 200 г брашно
- 30 г меко масло/маргарин
За плънката:
- 2-3 картофа (сварени)
- 1 с.
И още:
- кашкавал и шунка
- или задушени гъби и праз за постен вариант
За намазване:
- 2 жълтъка + 1 с. л. вода
- или постна майонеза за постен вариант
Приготвяне:
1. За тестото: В дълбока купа се смесват топло мляко, вода, захар и мая, след което се добавят брашното и солта и всичко се разбърква с шпатула. Добавете размекнатото масло и омесете малко тестото на ръка. Покрийте и оставете да ферментира на топло място за 30 минути.
2. След изтичане на времето тестото се премесва върху работен плот, като се разтяга и дърпа, както и се "удря" няколко пъти отгоре, за да добие еластичност. Покрийте отново и оставете да втасва за 1 час.
3. За плънката: сварете картофите и ги пасирайте, след това добавете всички подправки и масло/майонеза, разбъркайте и оставете да изстинат.
4. Когато тестото е втасало добре, го изсипете върху леко набрашнена повърхност и внимателно го омесете. Покрийте отново с торбичка/фолио и оставете да почине на работната повърхност за още 15 минути.
5. Този път не го месите, а с длани и пръсти го притискате и разтегляте на правоъгълна кора, след което продължавате с точилка и разтегляте на тънка кора.
6. Върху кората се разпределя картофеното пюре.
7. Върху пюрето се нареждат една трета кашкавал и две трети шунка, а за постен вариант се нареждат задушени гъби или праз. Внимателно завийте на руло.
8. Нарежете рулото на парчета с ширина около 2 пръста (моето руло беше 40 см. и ми се получиха 10 парчета).
9. Подредете парчетата в тава, застлана с хартия за печене. Сплескайте ги малко с ръка. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 30-40 минути.
10. Намажете ги с жълтък и малко майонеза отгоре (за постния вариант само с постна майонеза) и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути.
Да ви е сладко!