Ако имате 3 картофа, пригответе си тези Закуски-чудо! Докато се пекат, фамилията дежури пред фурната:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ако имате 3 картофа, пригответе си тези Закуски-чудо! Докато се пекат, фамилията дежури пред фурната:
Ако имате 3 картофа, пригответе си тези Закуски-чудо! Докато се пекат, фамилията дежури пред...
3250
Ако имате 3 картофа, пригответе си тези Закуски-чудо! Докато се пекат, фамилията дежури пред фурната:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Вкусно и лесно, а може да е и постно! За постен вариант използвайте маргарин вместо масло, заменете млякото с газирана вода или растително мляко... Ето какво ви трябва за тези апетитни и ароматни Картофени банички :

Апетитни Картофени банички

Продукти:

За тестото:

  • 65 мл топла/хладка вода
  • 70 мл топло/хладко прясно мляко
  • 4 г суха мая
  • 20 г захар
  • 4 г сол
  • 200 г брашно
  • 30 г меко масло/маргарин

За плънката:

  • 2-3 картофа (сварени)
  • 1 с.
л. масло
  • 1 с. л. майонеза (по желание)
  • 1 с. л. захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • И още:

    • кашкавал и шунка
    • или задушени гъби и праз за постен вариант

    За намазване:

    • 2 жълтъка + 1 с. л. вода
    • или постна майонеза за постен вариант

    Приготвяне:

    1. За тестото: В дълбока купа се смесват топло мляко, вода, захар и мая, след което се добавят брашното и солта и всичко се разбърква с шпатула. Добавете размекнатото масло и омесете малко тестото на ръка. Покрийте и оставете да ферментира на топло място за 30 минути.

    картофена плънка

    тесто с масло

    2. След изтичане на времето тестото се премесва върху работен плот, като се разтяга и дърпа, както и се "удря" няколко пъти отгоре, за да добие еластичност. Покрийте отново и оставете да втасва за 1 час.

    гладка топка тесто

    3. За плънката: сварете картофите и ги пасирайте, след това добавете всички подправки и масло/майонеза, разбъркайте и оставете да изстинат.

    втасало тесто

    4. Когато тестото е втасало добре, го изсипете върху леко набрашнена повърхност и внимателно го омесете. Покрийте отново с торбичка/фолио и оставете да почине на работната повърхност за още 15 минути.

    5. Този път не го месите, а с длани и пръсти го притискате и разтегляте на правоъгълна кора, след което продължавате с точилка и разтегляте на тънка кора.

    6. Върху кората се разпределя картофеното пюре.

    кора с картофи

    7. Върху пюрето се нареждат една трета кашкавал и две трети шунка, а за постен вариант се нареждат задушени гъби или праз. Внимателно завийте на руло.

    кора с кашкавал и шунка

    8. Нарежете рулото на парчета с ширина около 2 пръста (моето руло беше 40 см. и ми се получиха 10 парчета).

    парчета руло

    9. Подредете парчетата в тава, застлана с хартия за печене. Сплескайте ги малко с ръка. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 30-40 минути.

    руло с шунка и картофи

    10. Намажете ги с жълтък и малко майонеза отгоре (за постния вариант само с постна майонеза) и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути.

    втасали рулца

    картофени банички

    Да ви е сладко!

    картофени банички с шунка и кашкавал

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft