250 мл прясно мляко
100 мл газирана вода
50 гр. разтопен маргарин
1 яйце
1 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1/4 чаена лъжичка сол
лимонена кора
600 гр. брашно + още за разточването
Стъпка 1: Разтворете маята в хладкото мляко със захарта и малко брашно, за да се активира. След това постепенно добавете течните, а после и сухите съставки. Омесете тесто, което трябва да бъде средно меко.
Стъпка 2: Поставете тестото на работната маса, поръсете с брашно и леко притиснете с длани. След това разточете кора с дебелина 6-8 мм.
С набрашнена чаша изрежете кръгчета от тестото и ги подреждайте на чиста кърпа. Покрийте и оставете да престоят още 20 минути.
Стъпка 3: Изпържете поничките в загрято олио, но огънят не трябва да бъде много силен.
Поничките в тигана започват сами да се надуват, но може да ги поръсите с вряло олио, за да се надуят още по-бързо.
Стъпка 4: Готовите понички напълнете с течен шоколад, мармалад и пр. По желание може да ги поръсите и с пудра захар. А може да ги оставите празни, поръсени само с пудра захар и канела.
СЪВЕТ: Не премесвайте тестото, след като втаса първия път, ще останат мехури въздух в него.