Мащерката е лечебно растение, което до ден-днешен е запазило своята популярност. Тя се бори срещу заболявания, като артрит, виене на свят, лупус, фибромиалгия, проблеми в работата на щитовидната жлеза, хронична умора, хипертиреоидизъм и др.
Мащерката е богата на калций, желязо и калий, както и на много хранителни вещества, необходими за здравето. Приемайки я, можем да регулираме кръвното налягане, както и да увеличим производството на червени кръвни клетки в кръвта. Освен това, мащерката ефективно се бори с бронхита, астмата, ларингита, болките в гърлото и много други здравословни проблеми.
Бабини илачи: Ето защо трябва да имаме мащерка у дома
За да си приготвите рецептата, ще ви трябват:
• суха или свежа мащерка (1 шепа)
• минерална вода (1 чаша)
Начин на приготвяне и употреба
Почистете внимателно листата от мащерката, добавете ги в минералната вода и поставете на огън. Когато заври, свалете от котлона и оставете сместа да се охлади. След като отварата достигне стайна температура, пийте я два пъти на ден: първия път - сутрин, на празен стомах, втория - преди лягане. Тези прости стъпки ще ви помогнат да се възползвате максимално от мащерката. Ако усетите, че запарката има прекалено силен за вас вкус, можете да добавите малко мед, което ще го направи по-приятен.
Пийте чай от мащерка, докато не се почувствате по-добре. Много скоро ще забележите резултатите. Но, никога не забравяйте задължителното правило: консултирайте се с лекуващия ви лекар, преди да решите да прилагате каквото й да е лечение - дори с билки.