С недостатъчно сдъвканата храна и продуктите с по-голямо количество въглехидрати и лактоза в храносмилателната система се появяват газове. Тъй като някои подправки и растения успокояват червата и улесняват храносмилането, ви предлагаме идея как да ги използвате и да се чувствате по-добре.
Най-често срещаният причинител за подуване и прекалено натрупване на газове е комбинацията от недостатъчно сдъвкване на храната, поради което се поглъща повече въздух, отколкото е необходимо, вида на храната, която се яде (мляко, някои видове зърнени култури, зеле и др.) и бактерии, които присъстват в червата. Но има билки, които поради повишеното създаване на ензими, необходими за пълно и ефективно храносмилане хранят бактериите, които създават газове и оставят по-малко "гориво". Те се наричат карминативи и са богати на етерични масла, които имат благотворно и успокояващо действие върху храносмилането. Тук попадат подправките като анасон, джинджифил, мента и мащерка.
Рецепта за напитка за облекчаване на храносмилането :
1 чаша изстинал чай от лайка
1 чаша ягоди
1 чаша парчета ананас
1 кисело мляко с пробиотични бактерии
1 чаена лъжичка мед
1 чаша лед
Всички съставки се поставят в блендер и се миксират докато не се постигне еднродна смес.