Рецептата е стара, но вкусът остава същият: Сечена погача със сирене от едно време

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецептата е стара, но вкусът остава същият: Сечена погача със сирене от едно време
Рецептата е стара, но вкусът остава същият: Сечена погача със сирене от едно време
1131
Източник: За Жената
Рецептата е стара, но вкусът остава същият: Сечена погача със сирене от едно време
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази Сечена погача със сирене винаги първа се разграбва у нас, когато я поднеса на празниците - всички я обожават заради невероятния й вкус, пухкавото тесто и божествения аромат! Предлагам ви да си я приготвите по тази стара рецепта , която се предава от майка на дъщеря в нашето семейство:

сеченица със сусам

Снимка: YouTube

Сечена погача със сирене по стара рецепта

Необходими продукти:

  • 550-600 гр. брашно
  • 200 мл хладка вода
  • 20 гр.
прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио (50 мл)
  • 2 яйца
  • 1 пълна чаена лъжичка сол (зависи от сиренето, на вкус)
  • 100 г масло или маргарин
  • 250 г твърдо сирене
  • кисело мляко за намазване
  • сусам за поръсване
  • Начин на приготвяне:

    В дълбока купа се слагат 200 мл хладка вода, 20 г прясна мая, 1 чаена лъжичка захар и малко брашно. Разбъркайте, за да се смесят съставките, след което оставете на топло място за около 10 минути, за да се активира маята.

    В активираната мая добавете две яйца, 50 мл олио, 1 чаена лъжичка сол или според сиренето (ако не е достатъчно, добавете още половин чаена лъжичка сол).

    Разбъркайте до изравняване на съставките, след което постепенно започнете да добавяте 550-600 г брашно. Разбъркайте тестото първо с лъжица, а след това на ръка, докато спре да лепне. Омесеното тесто се оставя покрито да почине 10-15 минути.

    Разтопете 100 г масло и натрошете на ситно 250 г твърдо сирене.

    масло и сирене

    Снимка: YouTube

    След 10-15 минути разделете тестото на 10-12 топки. Всяка топка разточете на кора с големината на чиния, намажете я с разтопено масло и поръсете със сирене.

    кора тесто

    Снимка: YouTube

    кора със сирене

    Снимка: YouTube

    Поставете нова кора тесто и повторете процедурата. Всеки път, когато слагате нова кора, притискайте малко краищата и след това леко цялата "купчина" кори. Така разтягате малко погачата. Последната кора не намазвате.

    разтегляне кори

    Снимка: YouTube

    Намажете тава с диаметър 32-34 см с масло, след което прехвърлете пластовете тесто в нея и разтеглете още малко, като потупвате с длани повърхността. Нарежете на кубчета или триъгълници. Покрийте и оставете да почине за 15 минути.

    нарязано тесто

    Снимка: YouTube

    След това се намазва с кисело мляко и отгоре се поръсва със сусам. Пече се около половин час в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар.

    сечена погача със сусам

    Снимка: YouTube

    сечена погача

    Снимка: YouTube

    Да ви е сладко!

    сеченица със сирене

    Снимка: YouTube

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft