Подготовката за шумен празник винаги отнема много време. Първо,домакините започват да се опитват да намерят рецепти за горещи ястия на празничната трапеза и да помислят как ще организират работата си. Най-често подготовката за Нова година започва 2 дни преди честването и завършва незабавно в 23:59 часа. Затова нека не губим толкова време в готвене, а да имаме нещо специално на масата и най-важното вкусно.
Но защо да се преуморите, ако можете да изненадате гостите си с апетитни и много сърдечни ястия, които можете лесно да готвите без никакви размирици. Ние сме подготвили за вас 3 успешни и много вкусни рецепти за за забавна компания. С тях, определено няма да имате неочаквани проблеми!
Пълнени картофи
Ще ви трябва
9 картофа по- големи
9 яйца
600 г мляно месо
2 лука
300 г кашкавал
подправки на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
слънчогледовото масло на вкус
Как да си ги приготвите
Обелете и сложете картофите да се варят, докато станат наполовина готови. Междувременно запържете лука с мляното месо в слънчогледово олио. Изчакайте да се охладят картофите, след това използвайте чаена лъжичка, за да извадите средните парчета от всеки картоф, за да направите дълбоки "чаши". Напълнете с каймата, сложете подправки и чукнете отгоре по едно яйце. Поръсете с настърган кашкавал. Изпратете ястието в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-30 минути.
Малки гнезда с картофи
Ще ви трябва
500 гр. мляно месо
6 картофи
1 домат
1 лук
100 г кашкавал
100 г майонеза
слънчогледово масло
сол на вкус
черен пипер на вкус
3 скилидки чесън
Как да си ги приготвите
Обелете картофите, нарежете 5 кръгли филийки, поставете ги в дълбок съд, сложете сол и черен пипер, можете да добавите любимите си подправки.
Настържете на финно ренде половината от обеления лук и го разбърквайте с мляното месо, добавете още настърган картоф и яйце. Добавете сол, пипер и разбъркайте добре. Измийте доматите и ги нарежете на тънки кръгли филийки. Нарежете останалия лук на тънки пръстени.
Смажете тавата за печене със слънчогледово олио и сложете месото върху нея, образувайки го на плоски малки торти с мокри ръце. Сложете отгоре лук, домати и картофи. Изпратете тавата за печене в предварително загрятата фурна от 180 градуса за 20 минути.
В дълбока купа смесете майонезата с чесъна, настъргано с фин ренде и нарязани зеленчуци, минавайки през пресата. Извадете ястието от фурната, почистете картофите със соса и отново изпратете тигана във фурната за 20 минути.
Пурички с картофи
Ще ви трябва
2 картофа
2 супени лъжици слънчогледово масло
черен пипер
4 листа бутер тесто или арабски питки
1 ч.л. пшенично брашно
1 ч.л. сол
1 яйце
сусам на вкус
Как да си ги приготвите
Обелете картофите, нарязайте ги и ги сложете да се варят. Изцедете водата, когато станат готови, добавете черен смлян пипер и направете на пюре. Разстилайте питката хляб или бутер тестото на работната повърхност, използвайки силиконова четка, намажете я със слънчогледово олио. Леко поръсете питката с пресято брашно. Изрежете на ленти (широчина 4-5 см)., за да може да си направите пурички
Използвайки супена лъжица, поставете картофите на върха на всяка лента и сгънете на пурички Поставете пуричките на лист с пергамент хартия, намажете с четка с разбито яйце и поръсете със сусамови семена.
Изпратете ястието във фурната, която предварително сте загряли до 200 градуса, до златисто- кафяво.