Рецептата за Бъркан козунак, с която младите булки се отсрамиха пред свекървите - целият на конци, без да пипаш тестото с ръка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецептата за Бъркан козунак, с която младите булки се отсрамиха пред свекървите - целият на конци, без да пипаш тестото с ръка:
Рецептата за Бъркан козунак, с която младите булки се отсрамиха пред свекървите - целият на...
51361
Източник: actualno.com
Рецептата за Бъркан козунак, с която младите булки се отсрамиха пред свекървите - целият на конци, без да пипаш тестото с ръка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мислите си, че никога не може да приготвите домашен козунак като този, който свекървата (майка ви) меси от години? Помислете пак! Няма невъзможни неща, а с нашата рецепта за Бъркан козунак успехът ви е в кърпа вързан, при това без да докосвате тестото с ръка и да го биете в плота 100 пъти!

Въоръжете се само с миксер и малко търпение, и тази година ще си хапнете чудесен домашен козунак без месене :

Бъркан козунак без месене

Продукти:

1/2 кг брашно

4 яйца + 1 жълтък за намазване на козунака

200 гр. захар

300 мл прясно мляко

100 гр.

краве масло

1 кубче мая

1 пакетче ванилия

1 лимон - използва се сока от него и 2 чаени лъжички настъргана лимонена кора

настърганата кора на 1 портокал

За плънката:

бадеми, локум, орехи, стафиди и канела

козунак без месене

Приготвяне стъпка по стъпка:

1. Препоръчително е да приготвите тестото сутринта и да изпечете козунака вечерта. Може да го приготвите вечерта и да го изпечете сутринта.

2. Разтопете маслото. Изчакайте да се охлади на стайна температура.

3. Смесете в дълбока купа съставките за плънката.

4. В малко хладко мляко разтворете маята. Към сместа прибавете лъжица захар и малко брашно до получаване на рядка кашичка. Оставете я на топло за 20 минути.

5. Яйцата се разбиват заедно със захарта. Към тях се прибавят разтопеното масло, ванилията, лимоновия сок и настърганите кори.

тесто за козунак

6. Прибавете брашното и продължете да разбивате с миксер. Получава се не много гъста смес. Приберете я в хладилник. Може да се съхранява там до 24 часа.

7. Два-три часа преди да изпечете козунака, извадете сместа от хладилника. Изчакайте да се затопли до стайна температура.

8. След това я разделете на 2 равни части. Всяка от тях се разточва на дебела кора, която се маже с олио или с разтопено масло.

9. Разпределете плънката върху двете кори.

10. Сплетете козунака.

11. Намажете го с предварително разбития жълтък, който се смесва с няколко капчици олио и 1 супена лъжица прясно мляко.

12. Първите 15 минути печете само на долен реотан на температура 160-180 градуса. След това печете на същата температура за още 15-20 минути на горен и долен реотан.

домашен козунак

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft