Мислите си, че никога не може да приготвите домашен козунак като този, който свекървата (майка ви) меси от години? Помислете пак! Няма невъзможни неща, а с нашата рецепта за Бъркан козунак успехът ви е в кърпа вързан, при това без да докосвате тестото с ръка и да го биете в плота 100 пъти!
Въоръжете се само с миксер и малко търпение, и тази година ще си хапнете чудесен домашен козунак без месене :
Бъркан козунак без месене
Продукти:
1/2 кг брашно
4 яйца + 1 жълтък за намазване на козунака
200 гр. захар
300 мл прясно мляко
100 гр.
1 кубче мая
1 пакетче ванилия
1 лимон - използва се сока от него и 2 чаени лъжички настъргана лимонена кора
настърганата кора на 1 портокал
За плънката:
бадеми, локум, орехи, стафиди и канела
Приготвяне стъпка по стъпка:
1. Препоръчително е да приготвите тестото сутринта и да изпечете козунака вечерта. Може да го приготвите вечерта и да го изпечете сутринта.
2. Разтопете маслото. Изчакайте да се охлади на стайна температура.
3. Смесете в дълбока купа съставките за плънката.
4. В малко хладко мляко разтворете маята. Към сместа прибавете лъжица захар и малко брашно до получаване на рядка кашичка. Оставете я на топло за 20 минути.
5. Яйцата се разбиват заедно със захарта. Към тях се прибавят разтопеното масло, ванилията, лимоновия сок и настърганите кори.
6. Прибавете брашното и продължете да разбивате с миксер. Получава се не много гъста смес. Приберете я в хладилник. Може да се съхранява там до 24 часа.
7. Два-три часа преди да изпечете козунака, извадете сместа от хладилника. Изчакайте да се затопли до стайна температура.
8. След това я разделете на 2 равни части. Всяка от тях се разточва на дебела кора, която се маже с олио или с разтопено масло.
9. Разпределете плънката върху двете кори.
10. Сплетете козунака.
11. Намажете го с предварително разбития жълтък, който се смесва с няколко капчици олио и 1 супена лъжица прясно мляко.
12. Първите 15 минути печете само на долен реотан на температура 160-180 градуса. След това печете на същата температура за още 15-20 минути на горен и долен реотан.
Добър апетит!