Локма - това е името на тези невероятно крехки и вкусни турски понички . Интересното при тях е, че в тестото има извара, която прави текстурата им нежна и пухкава.
Турски понички Локма
Продукти:
около 500 гр. брашно
3 с.л. безсолна извара
4 с.л. захар
щипка сол
1 пак. ванилия
1 яйце
1/3 кубче мая
200 гр. хладка вода
1 с.л. мед
олио - за пържене
За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон
За поръсване:
пудра захар
канела - малко /по желание/
Приготвяне:
Замесете меко тесто от продуктите, като предварително захванете маята в част от хладката вода. Може да не се наложи да добавяте цялото брашно.
Оставете го да втаса около 20 мин.
След това с намазнени ръце започнете да късате топчици колкото орех от тестото и ги пускайте в горещото олио, добре загрято в дълбок тиган. Пържете поничките, като ги обръщате често, до желаният тъмен златист цвят.
Отцедете ги върху домакинска хартия и след като изстинат, ги потопете в горещия сироп, сварен предварително от водата, захарта и лимоновия сок.
Когато изстинат и се напоят от сиропа, ги поръсете с пудра захар. От тази доза излизат към 70 броя.