Ако искате да разнообразите малко традиционния набор от консерви за зимата, които правите, днес ще ви предложим една нова рецепта за консервирани пикантни домати . Стават леко пикантни на вкус, остават твърдички и сочни, като ги извадите зимата, а може да си ги хапвате просто така, като салата, например. Съхраняват се лесно - в кухненския шкаф или килера.
Домати с горчица за зимата
Продукти (за трилитров буркан)
2 кг домати
50 гр.корен от хрян
1-2 стръка копър
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 супена лъжица горчица на прах
1 ябълка (зелена, кисела)
1 л вода
2 супени лъжици сол
1,5 с.л.захар
листа от череши и касис (по желание)
Приготвяне:
Първо измийте бурканите и ги стерилизирайте на пара. След това стерилизирайте и капачките във вряща вода. Нарежете скилидките чесън на тънки филийки, нарежете лука на половинки, а ябълката - на малки парчета. Хряна настържете.
Поставете подправките на дъното на всеки буркан и запълнете догоре с домати. За саламурата сложете водата да заври, добавете листата от копър, разтворете солта и захарта. Излейте охладения разтвор при доматите, покрийте с капаци и оставете така за 15 минути.
След това върнете саламурата обратно в тенджерата и повторете процеса: кипнете и изсипете в бурканите. Поръсете с горчица отгоре. След това затворете плътно бурканите и ги обърнете, докато изстинат.
Съхранявайте на тъмно място - в килера, мазето или шкафа в кухнята.