Рецептата, която всяка снаха трябва да знае, за да шашне свекърва си! Царска погача с масло и сирене - лесна и чудесна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецептата, която всяка снаха трябва да знае, за да шашне свекърва си! Царска погача с масло и сирене - лесна и чудесна:
Рецептата, която всяка снаха трябва да знае, за да шашне свекърва си! Царска погача с масло и...
37224
Източник: trafficnews.bg
Рецептата, която всяка снаха трябва да знае, за да шашне свекърва си! Царска погача с масло и сирене - лесна и чудесна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Познавате ли баба, която да не умее да меси и да приготвя всякакви вкусотии от тесто? Едва ли! Уменията в кухнята са предавани от поколение на поколение и в миналото, ако една жена не е можела да замеси най-простата питка , едва ли са гледали на нея с добро око. Е, днес сме доста поразглезени от изобилието по магазините, но нищо не може да се сравни с една прясно омесена погача, ухаеща на тесто и масло.

Затова днес ви предлагаме рецептата, която всяка жена трябва да знае за бабина питка .

Нарекохме я Царска погача с масло и сирене , защото представлява наистина царско угощение. Побързайте и ще изненадате приятно семейството и най-вече баба си!

Царска погача с масло и сирене

Продукти:

1 кг брашно

1 кубче мая за хляб

4 супени лъжици кисело мляко

2 яйца

1 малък пакет масло

половин бучка сирене (около 400 гр.)

1 чаена лъжичка сол

1 с.л. захар

1 чаена лъжичка сода

царска погача с масло

Приготвяне:

Необходимо е да пресеете брашното в удобна тава (най-добре 2-3 пъти), за да влезе достатъчно въздух в него и тестото да стане пухкаво. През това време размийте маята в една чаена чаша вода, заедно със захарта и малко брашно, така че да се образува каша.

В брашното направете кладенче и щом маята шупне, изсипете я вътре. След това добавете содата към киселото мляко и оставете да "забълбука". Добавете и нея в кладенчето, заедно с разбито яйце исолта. Започнете да месите тестото, поемайки постепенно от брашното. Може да се наложи да добавите до 1 чаена чаша вода. След като тестото стане гладко, покрийте с кърпа и го оставете на топло място, за да втаса. Оставете колкото е необходимо, докато удвои размера си.

Тестото се разделя на 4 равни части и се разточва до големината на тавата, в която ще се пече. През това време се разтапя маслото на водна баня. Всеки слой се намазва обилно с масло и се поръсва с натрошено сирене. Върху него се поставя втората разточена кора, после третата и четвъртата. Те също се намазват с масло и се поръсват със сирене.

Има няколко варианта как да подредите питката в тавата. Препоръчваме, след като намажете дъното с мазнина, да нарежете тестото на триъгълници, които да навиете на кифлички и да ги поставите една до друга в тавата, а по средата може да сложите топка от тестото. Така ще се оформи погача-слънце.

След като се наредят, парчетата се заливат с останалото масло и се намазват с жълтък. Пече се на температура от 180 градуса, без вентилатор, до получаване на златист цвят. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft