Познавате ли баба, която да не умее да меси и да приготвя всякакви вкусотии от тесто? Едва ли! Уменията в кухнята са предавани от поколение на поколение и в миналото, ако една жена не е можела да замеси най-простата питка , едва ли са гледали на нея с добро око. Е, днес сме доста поразглезени от изобилието по магазините, но нищо не може да се сравни с една прясно омесена погача, ухаеща на тесто и масло.
Затова днес ви предлагаме рецептата, която всяка жена трябва да знае за бабина питка .
Царска погача с масло и сирене
Продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая за хляб
4 супени лъжици кисело мляко
2 яйца
1 малък пакет масло
половин бучка сирене (около 400 гр.)
1 чаена лъжичка сол
1 с.л. захар
1 чаена лъжичка сода
Приготвяне:
Необходимо е да пресеете брашното в удобна тава (най-добре 2-3 пъти), за да влезе достатъчно въздух в него и тестото да стане пухкаво. През това време размийте маята в една чаена чаша вода, заедно със захарта и малко брашно, така че да се образува каша.
В брашното направете кладенче и щом маята шупне, изсипете я вътре. След това добавете содата към киселото мляко и оставете да "забълбука". Добавете и нея в кладенчето, заедно с разбито яйце исолта. Започнете да месите тестото, поемайки постепенно от брашното. Може да се наложи да добавите до 1 чаена чаша вода. След като тестото стане гладко, покрийте с кърпа и го оставете на топло място, за да втаса. Оставете колкото е необходимо, докато удвои размера си.
Тестото се разделя на 4 равни части и се разточва до големината на тавата, в която ще се пече. През това време се разтапя маслото на водна баня. Всеки слой се намазва обилно с масло и се поръсва с натрошено сирене. Върху него се поставя втората разточена кора, после третата и четвъртата. Те също се намазват с масло и се поръсват със сирене.
Има няколко варианта как да подредите питката в тавата. Препоръчваме, след като намажете дъното с мазнина, да нарежете тестото на триъгълници, които да навиете на кифлички и да ги поставите една до друга в тавата, а по средата може да сложите топка от тестото. Така ще се оформи погача-слънце.
След като се наредят, парчетата се заливат с останалото масло и се намазват с жълтък. Пече се на температура от 180 градуса, без вентилатор, до получаване на златист цвят.