Пълнените чушки са практично ястие, тъй като могат да бъдат приготвени бързо няколко дни предварително. Рецептата за вкусни пълнени чушки с месо и ориз в заквасена сметана ще се превърне в любимо ястие за цялото семейство.
Съставки за приготвяне на пълнени чушки
За да приготвите пълнени чушки с месо и ориз, се нуждаете от следните съставки:
- 6 чушки;
- 1 глава лук;
- магданоз;
- 600 грама мляно свинско и телешко месо;
- 150 грама ориз
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 3 скилидки чесън;
- 350 грама заквасена сметана;
- 100 грама доматено пюре или сос;
- сол;
- пипер.
Количеството на съставките се изчислява за 6 чушки, ако е необходимо, трябва да промените обема на всички продукти.
Приготвяне на съставки преди готвене на пълнени чушки
Първата стъпка е да отрежете "капаците" на чушките и да отстраните средата заедно със семената, но не изхвърляйте „капаците“, тъй като те ще ви бъдат полезни по време на готвене. След това чушките трябва да бъдат добре изплакнати отвътре и отвън. Лукът, подобно на магданоза, трябва да бъде нарязан на възможно най-малки парченца. В дълбока купа смесете каймата, както и лука и магданоза. За да я направите сочна, добавете две супени лъжици хладка чиста вода към каймата, а след това червен пипер, сол и черен пипер.
След това е необходимо да добавите ориз към каймата и да разбъркате добре, така че да не останат бучки в получената смес. Препоръчва се да оставите каймата да се разстила за известно време, за това 20-30 минути ще са достатъчни. Това е необходимо, за да може месото да се насити с подправки и билки, което ще го направи още по-сочно и вкусно.
Пълнени чушки с месо и ориз
Обелените чушки трябва да се напълнят с получената кайма, но така, че да не излиза извън краищата на зеленчука. За да приготвите ястието, трябва да изберете тенджера, която е малко по-висока на височина от чушките. Трябва да поставите чушките в нея вертикално, с отворената страна нагоре. След това ги покрийте с върхове на чушки и залейте с малко вода, не повече от 200 грама. След това тиганът трябва да бъде поставен на огън и оставете да къкри 20 минути.
За да направите сос от заквасена сметана, настържете обелените скилидки чесън на ситно ренде, добавете към тях мазна заквасена сметана и доматено пюре. Необходимо е също така да добавите малко сол и черен пипер към сместа. Полученият пълнеж трябва да се добави към чушките, така че да е между чушките, а не върху тях. След това готвенето трябва да продължи още 10-15 минути. Това ястие се препоръчва да се сервира горещо, като се залива със зеленчуците със соса, в който са били задушени.