Рецептата ми е наследство от мама - тя му викаше Попарник, а е по-вкусно и от баница, и от тутманик!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецептата ми е наследство от мама - тя му викаше Попарник, а е по-вкусно и от баница, и от тутманик!
Рецептата ми е наследство от мама - тя му викаше Попарник, а е по-вкусно и от баница, и от тутманик!
51963
Рецептата ми е наследство от мама - тя му викаше Попарник, а е по-вкусно и от баница, и от тутманик!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептата ни изпрати нашата мила читателка Данчето Стоева, която ни припомни тази стара рецепта за традиционен специалитет от западния край на България.

Попарник се казва тази вкусотия, чиито корени са в съседска Македония, а рецептата читателката е наследила от майка си. Тя споделя, че попарникът е бил толкова вкусен, че буквално са искали да го изядат суров!

Попарник

Необходими съставки:

500 гр.

брашно

1 чаена лъжичка сол

½ кубче мая

½ чаена лъжичка захар

малко олио (около 50 мл)

вода колкото е необходимо (около 200 мл)

За плънката:

извара и запържен праз (по отделно)

маргарин/масло/олио за намазване и редене на корите

Начин на приготвяне:

Първо се активира маята в малко хладка вода със захарта и малко брашно. Разбърква се да се разтвори маята и се оставя за 10 минути на топло да се активира и шупне.

След това от всички изброени съставки се замесва средно меко тесто, което се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. След като втаса, тестото се разделя на 7 топки, които се омесват и се оставят да почиват малко.

След това всяка кора се разточва според големината на тавата. Поставете първата кора в тава, намазана с масло или маргарин. Върху нея на няколко места нареждаме плънка от извара и парченца масло (или поръсваме с олио).

След това слагаме втората кора, след това нареждаме отново плънка от праз, след това трета кора и плънка от извара и така до края. Намажете всяка кора с маргарин или олио.

Когато се постави и последната кора, попарникът се разрязва на форми по желание и се оставя да втаса отново. 

македонски попарник

Накрая се пече 45 минути в загрята на 180 градуса фурна. Изпеченият попарник се залива с чаша вода, разбъркана с малко олио. Оставя се да попие в изключена фурна, след което се изважда и се покрива с найлонов плик и кърпа да омекне докато изстине.

македонски попарник

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft