В народната медицина цветовете на черния бъз се ползват при хрема, ангина и кашлица. Плодовете на лечебното растение пък действат диуретично и леко слабително.
Най-известният български билкар Петър Димков казва, че бъзакът – вид бъз, е "едно чудно растение"
ВАЖНО: Употребявайте само хубаво узрелите плодове на бъзака, защото зелените са силно отровни!
Рецепта на Петър Димков с бъзак против рак
Тази рецепта на Петър Димков би могло да се изпълни в края на месец август, защото бъзакът тогава узрява. Този микс, който ние ви предлагаме да изпробвате, има силно антираково дейстие и укрепва цялото тяло.
Добре узрелите плодчета бъзак се измиват щателно. В голям стъклен буркан се нарежда ред плод, който се посипва със захар. Това се прави, докато се напълни бурканът. Задължително е последният слой да е захарен. Съдът се оставя за 3 седмици на място, на което няма пряка слънчева светлина. След 21 дни се прецежда през гъста марля.
Внимание: Не е необходимо да попадне и зрънце в сока, защото ще предизвика ферментация! Сиропът се съхранява в тъмни стъклени шишета на хладно. Приема се по 1 с.л. преди основно хранене.
За да имате нужното количество за цяла година (докато узрее бъзакът следващата година), е хубаво да си приготвите поне 4-5 буркана.
Как се приготвя сироп от бъзови плодове ?
Продукти:
1 кг узрели плодове от бъз
1 кг захар
Измитите и попарени бъзови плодове се заливат с 2 ч. чаши вода и се варят около 15-20 минути. Прецеждат се, като се смачкват, така че да се отдели сокът им. Сокът се смесва с 1 кг захар и се слага само да кипне.
Бъзовият сироп се налива врящ в затоплени бутилки, които се затварят херметически и се оставят да изстинат, обърнати с гърлата надолу. Съхраняват се на студено.
Бъзов цвят с мед
Продукти:
4 големи, плътно натъпкани чаши с цветове от бъз
1 кг мед
1 ч. чаша преварена вода
Бъзовите цветове се измиват и се отцеждат много добре. Заливат се с течния пчелен мед и се оставят да престоят едно денонощие на хладно. Заливат се с горещата вода и се варят около 20 минути, като се внимава сместа да не загори.
Сваля се от огъня. Оставя се да престои 24 часа. После се разпределя в буркани и се съхранява на хладно.