Рецептата на Мария Каварджикова за кисело зеле без претакане се превърна в истински хит

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецептата на Мария Каварджикова за кисело зеле без претакане се превърна в истински хит
Рецептата на Мария Каварджикова за кисело зеле без претакане се превърна в истински хит
108411
Рецептата на Мария Каварджикова за кисело зеле без претакане се превърна в истински хит
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Домакините луднаха по нова рецепта за бързо, лесно и ефикасно кисело зеле без нужда от претакане. Оригиналната рецепта е на актрисата Мария Каварджикова и семейството й, които всяка година слагат зеле.

„Правим зелето така от 20 години.

Рецептата е на втория ми съпруг, режисьора Иван Балевски. Отваряме го прени Коледа. Най-много обичам киселото зеле нарязано с праз и сланина“, каза Мария Каварджикова за „Телеграф“. 

Тайната е в подредбата и завиването на зелките в подходящ бидон за 40 дни, след което е готово за употреба. 

Бистро 

Зелките се нареждат с изчистени външни листа в бидон, между тях се ръси морска сол, а може и готварска. Слага се хрян, люта чушка, царевица за газировка, червено цвекло за цвят. Затиска се с чиния, отгоре лозови или вишневи пръчки, върху тях изварен речен камък. Завива се найлон, около гърлото се навива тиксо, покрива се с одеяло или чувал. Оставя се да втасва 40 дни, без да се отваря. Резултат е отлично втасало зеле, с бистра чорба.  Народът масово слага киселото зеле по бидони, въпреки необичайното топлата есен още в края на октомври. Инсталират си го в мазето, на северна тераса или в хладна стая, а някои си слагат бидоните в общите коридори по блоковете. 

Кръстоска

Тази година хит е сортът „Син камък“, който се получава от съчетание между сортовете „Кьосе“ и „Балкан“. За това разказа пред „Телеграф“ Ваня Иванова, земеделски производител от Южна България, която продава на пазара „Иван Вазов“ в столицата. Направихме си това кръстосване, защото кьосето е много рехаво, въпреки че хората много го обичат. Освен това го нападат вредители, а българският сорт “Балкан” го прави по-тежко, по-здраво и също така вкусно, обясни Ваня Иванова. Зеле има навсякъде, но хрянът свършва още преди да се постави на щанда, а цената му стига космическите 25 лв. за кг. 

ВАДЕТЕ БИДОНИТЕ: Топ рецепта, с която киселото зеле никога не се разваля. Лесен трик спасява най-милото на българите

„Търся зеле с пет лъча на дупето, защото то е истинското кьосе“, обясни клиентка на зеленчуков щанд в голяма търговска верига пред „Телеграф“. Тя уточни, че вече не използва лилави зелки за цвят на чорбата, защото после се размивали. „Тайната на розовия цвят е в цели главички червено цвекло. Те само се измиват, но се режат и така не миришат на пръст“, обясни жената. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft