Рецептата, по която мама прави най-сочния и топящ се в устата сладкиш за 15 минути!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецептата, по която мама прави най-сочния и топящ се в устата сладкиш за 15 минути!
Рецептата, по която мама прави най-сочния и топящ се в устата сладкиш за 15 минути!
6842
Източник: За Жената
Рецептата, по която мама прави най-сочния и топящ се в устата сладкиш за 15 минути!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Макар че това всъщност е така популярното на Балканите реване, у дома този сладкиш винаги е бил известен като Гъбка, защото пухкавият блат попива цялото количество сироп за отрицателно време. След няколко часа в хладилник ще имате най-божествено вкусния и сочен сладкиш, с който да почерпите и свои, и чужди!

Тестото се приготвя от разбити със захар и захар и брашно или грис яйца, залети със сладък ароматен сироп.

Може да добавите и смлени ядки или смес от грис и брашно, но ние вкъщи правехме най-обикновената версия, със селски яйца и брашно.

Има една история, свързана с тази торта. А именно, ако някой ви дойде на гости, докато се пече този сладкиш, не трябва да го оставяте да си тръгне, докато не е напълно готов и да го опита :) В противен случай сладкишът ще се "сплеска" и няма да е вкусен и мек.

Ето необходимите продукти за Сладкиш Гъбка :

Сладкиш Гъбка

Продукти: 

  • 10 яйца (за предпочитане селски, за да се получи приятен цвят на сладкиша)
  • 10 супени лъжици захар
  • 10 супени лъжици брашно
  • За сиропа:
  • 1,3 л вода
  • 800 г захар
  • 1 пакетче ванилова захар (10 г)

Приготвяне:

Разбийте яйцата в дълбока купа и добавете захарта.

Разбийте ги на пяна с миксер за около 10 минути или докато захарта се разтвори напълно и яйцата се сгъстят хубаво в лъскава кремообразна смес. Трябва да има следи от бъркалките.

След това започнете да добавяте брашното, но лъжица по лъжица. За тази стъпка нямате нужда от миксер, а бъркайте с лъжица или кухненска шпатула с бавни движения, за да остане сместа пенлива и въздушна.

Трябва да се получи хубава гладка смес без бучки. Докато разбивате яйцата и добавяте брашното, най-добре е фурната да е включена на 250 градуса.

Когато тестото е готово, се изсипва във форма 22х32 или подобна, намаслена и набрашнена или застлана с хартия за печене.

Печете сладкиша в предварително загрята фурна, но веднага щом го сложите, намалете температурата на 200 градуса за няколко минути, докато хване коричка и се зачерви хубаво, след което намалете на 150 градуса и печете така около 1 час.

Поглеждайте от време на време и проверявайте да не загори сладкишът, така че ако фурната ви е прекалено силна, намалете още малко. Проверете дали е добре изпечен: натиснете леко с ръка отгоре, ако "отскочи" е добре. Оставете да изстине.

сочно реване

Снимка: Pinterest

ЗА СИРОПА: Налейте вода в тенджера, добавете захарта и ванилията и сложете на огъня. След като заври, разбъркайте, за да сте сигурни, че всичко се е разтворило добре, след това отстранете от котлона и оставете да изстине напълно. Студеният блат се залива със студения сироп и се оставя да попие.

сладкиш Гъбка

Снимка: Pinterest

Остава само да го нарежете на кубчета и да сервирате!

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft