Нееднократно сме писали за ползите от черния дроб - анемии, нисък хемоглобин, бременност - това са случаите, в които ни казват, че трябва да го хапваме повече. Знаете, обаче, колко трудно е да приготвиш черния дроб, така че да не прилича (и да няма вкус) на подметка.
Продукти:
600 гр.телешки черен дроб
1 яйце
3 скилидки чесън
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол (без качул)
0,5 ч.л.сода
1 глава лук
олио за пържене
брашно за паниране
Приготвяне:
Черният дроб се измива, подсушава, отстранява се горната ципа и се нарязва на големи парчета.
Приготвя се маринатата: в купа се разбива яйцето със сол, захар, сода и пасиран чесън. Парчетата дроб се изсипват в сместа, разбърква се и се оставя да се маринова в хладилника за около 2 часа, може да се остави и за една нощ.
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в малко количество олио. Изважда се в чиния.
Всяко парченце дроб се овалва в брашно и се пържи в мазнината от лука от двете страни до златисто кафяво (3 минути на страна).
Когато черният дроб се оцвети равномерно, поръсете го с пържения лук, разбъркайте, покрийте и задушете на слаб огън още 5 минути. Готово!
Всяко парченце се топи в устата, мека, деликатна, ароматна, с уникална хрупкава коричка ... Това е най-успешната рецепта за пържен черен дроб, който някога сте опитвали!