Тези „Цветчета“ от тесто са толкова лесни за приготвяне, че ще се влюбите в рецептата.
Вкусотийките със сирене са подходящи за закуска и са перфектното допълнение към следобедния чай.
А ако обичате да готвите и да подарявате на близки и приятели вкусно приготвени неща, можете да ги изненадате с тези „Цветчета“.
Подредете ги в красива кутия и подаръкът е готов.
2 водни чаши хладко прясно мляко
1 водна чаша олио
2 белтъка (жълтъците се отделят за намазване на цветчетата)
3 суп.л.захар
1 кафена лъжица сол
1 пакетче суха мая
Всичко се разбърква хубаво (по реда, в който са изброени) и се добавят около 6 чаши брашно.
След омесване е необходимо да се получи меко тесто, което да не залепва по ръцете.
Готовото тесто се покрива със стреч фолио и се оставя на топло за час и половина – два.
Ако бързате много, пуснете фурната на 150 градуса за 8 минути, спрете я и пъхнете съда с тестото вътре.
От втасалото тесто оформете топчета колкото мандарини.
Притиснете с пръсти отгоре и сложете по една лъжица натрошено сирене върху всяка мини кора.
„Затворете“ хубаво кората и отново оформете на топка. Пристиснете с пръсти така, че да се оформи отново малка кора.
С помощта на остър нож направете 8 разреза – все едно режете торта, но оставете средната част на кората недокосната.
Така ще получите красиво цвете от тесто.
Единият вариант е да ги оставите в този вид, а другият вариант е леко да навиете получените триъгълници.
Готовите цветчета се подреждат в тава, засталана с хартия за печене и намазана с малко олио.
Така се оставят за около 35 минути.
По желание средната част на всяко цвете се поръсва със сусам и кимион.
Цветчетата се изпичат в предварително загрята фурна на 200 градуса (обикновено това отнема между 13 и 18 минути).