Надявам се, че имате вкъщи хлебопекарна , защото предложенията за козунаци са сполучливи и вкусни!
Козунак в машина
1 кг брашно
щипка сол
6 яйца
300 г захар
250 г топло мляко
250 г разтопено масло
мая
Продуктите се слагат в машината в следната последователност:
най-отдолу сухата мая, от моята 4 кафени лъжички
после брашното, солта, яйцата разбити със захарта, млякото.
Като ми сигнализира за нови продукти, добавям разтопеното масло, настъргана кора от 1 лимон, ванилия, колкото ми кефне.
Слагам на програма месене. Пускам 3 пъти да омеси тестото, програмата ми е с продължителност 45 мин.
Като свърши последното месене взимам от тестото с намаслени ръце в топло помещение и бухам стафиди.
Слагам козунака в тава, мажа с белтък и богато ръся със захар. Набучвам цели бадеми и като втаса пека. Става наистина много хубав и дебел. Ако искаш можеш да намалиш продуктите наполовина.
Малък козунак в хлебопекарна
10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми
Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.
Пухкав козунак за хлебопекарна
330 – 370 гр. Брашно
20гр свежа и ли 4гр суха мая
3 яйца. Отделя се една лъжица за мазане отгоре
100мл.прясно мляко
100гр. Захар или 150гр – ½ чаша
щипка сол
50гр масло
кора от лимон, ванилия, ром, стафиди, бадеми, орехи, канела
3 с.л. олио
Стафидите се накисват във вода и преди да се добавят се слагат в брашното. Яйцата се разбиват със захарта и лимонената кора и ванилията. Ако са студени, да се затоплят в микровълновата. Маята се разтваря в затоплено мляко с малко захар и брашно. Част от брашното се насипва във формата със солта, яйцата, брашното и млякото с маята (ако е свежа) Като почне да меси се добавя по малко разтопено масло. Като го поеме се добавят 3 с.л. олио. Като даде сигнал за добавяне на продукти – стафидите. Ако тесто е течно може да се добави още брашно
Козунак на конци в хлебопекарна
100 мл прясно мляко
14 г суха мая
3 бр. яйца
150 г захар
100 г масло
щипка сол
1 ванилия
1/2 к.л. кардамом
1/2 к.л. мастиха
1 с.л. махлеп
кората от 1 бр. портокал и лимон настъргани
500 г брашно
Подправките - кардамон, махлеп, мастиха с 1 с.л. захар се смилат на машинка за кафе, пресяват се. Ако нямате такива подправки слагате 3 ванилии. С тези подправки козунакът ухае на много хубаво. Направила съм снимка на подправките.
Млякото се затопля леко, прибавя се маята и 3 с.л. брашно от общото количество, разбърква се и се покрива с кърпа, оставя се да втаса. През това време разбиваме яйцата със захарта с миксер, прибавя се щипка сол, смлените подправки, ванилията и кората от портокала и лимона. Прибавя се и втасалата мая, разбърква се добре, прибавя се пресятото брашното на части и се бърка с дръжката на дървена лъжица в посока дясно, така се получават конци на козунака. Тестото се слага в машина за хляб, прибавя се и леко разтопеното масло отгоре. Включва се на програма само за месене - 15 минути. На моята машина е номер 9. Пуща се 3 пъти по 15 минути. След това се включва на програма месене и втасване 1 час и половина, при мен е номер 8. При втасването не отваряйте вратичката, контролирайте през прозорчето.
След като се надигне тестото се изважда от машината, разделя на 3 като се работи с намаслени ръце върху намаслен плот, за да не лепне, правят се 3 фитила, които се оплитат. Поставят се във форма, постлана с хартия и намазана с масло. Затопля се леко фурната и тестото се поставя вътре, докато удвои обема си. След като втаса се намазва с жълтък, поръсва се с кафява захар, сусам или по ваше желание и се пече в предварително загрята 180С фурна до готовност, около 45 минути на моята фурна.
* Необходимо е формата да бъде продълговата - 35х11 см с височина 8 см. Ако е по-малка козунака излиза извън форма. Може да се използва голяма кръгла форма за кекс. Ако нямате такава разделете тестото на две и направете два по-малки козунака. Успехът за добрия козунак зависи от качеството на брашното и продуктите.
Козунак с кисело мляко в хлебопекарна
Продукти:
125 мл кисело мляко
125 мл олио
3 яйца
150 гр. захар
2 с.л. ром (коняк, ракия)
настърганата кора на 1 лимон
500 гр. брашно
1 пакет суха мая на д-р Йоткер
Първо се смесват хубаво всички продукти без брашното и маята докато захарта се разтвори напълно. Задължително сместа да е топличка. Не е нужно да се разбива с миксер, захарта се разтваря много бързо. След това сместа се излива в контейнера на машината. Върху нея се изсипва брашното. Върху брашното - маята. След сигнала се добавят стафиди (оваляни в брашно), семена, ядки - според индивидуалния вкус.
Козунак в машина за хляб с бадеми
Козунак
125 мл. пр. мляко
3 яйца
125-150 мл. разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настърганата кора на 1 лимон
1 пак суха мая/ползвам на д-р Йоткер/
стафиди и орехи по желание
жълтък за намазване
захар за поръсване
бадеми или орехи за декорация
Процедирам така -
1. Към леко разбитите яйца /със стайна температеура/ прибавям топплото мляко и изсипвам в кошничката на машината.
2. Пресятото брашно захар лим. кора ванилия изсипвам върху яйчената смес.
3. Отгоре в кладенче изсипвам маята.
4. Пускам машината да меси и като оформи тесто наливам по малко маслото, докато го поеме. /ако изсипваш по много малко почти не пръска/
5. Стафидите и орехите добавям при звуковия сигнал, предварително оваляни в малко брашно, за да не паднат на дъното.
6. Преди цикъл "печене" намазвам с жълтък, поръсвам със захар и украсявам с бадемови ядки.
Рецепта за козунак в хлебопекарна
125гр. прясно хладко мляко
3 яйца 1 жълтък за намазване
125-150gr разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настъргана кора на един лимон
2 ч.л. суха мая
стафиди по желание
бадеми или орехи за декорация
-Яйцата на стайна температура се разбиват и се смесват с прясното мляко изсипват се в кошничката на машината
-Брашното се пресява и се смесва със захарта ,лимоновата кора,ванилията и стафидите и се изсипва при течните съставки в машината така че да се получи купчинка с връх прави се кладенче и се изсипва маята. Машината се вклучва на програма сладък хляб -(2,50 минути). Като се пооформи тестото на малки части се слага разтопеното масло-
ако се използва белтъка на 4 яйце се слага 125 гр масло-докато сместа поеме цялото масло. Като мине и втасването
50 мин преди сваршване на програмата (като започва да се пече) се намазва с жълтъка набожда се с ядки и се поръсва с захар. Като се опече се набожда с дървено шишче ако трябва се допича
Вкусен козунак в хлебопекарна
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 150 гр. захар
- 125 мл олио
- 125 мл кисело мляко
- 2 с.л. ром (коняк, ракия)
- настърганата кора на 1 лимон
- 500 гр. брашно
- 1 пакет суха мая на д-р Йоткер
- Добавки (стафиди, локум, ядки)
Начин на приготвяне:
- В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, олиото, киселото мляко, рома и настърганата кора от лимон. Не е необходимо разбиване с миксер.
- Сместа се изсипва в контейнера на хлебопекарната.
- Добавя се пресятото брашно и накрая сухата мая.
- При първия звуков сигнал се добавят добавките.( Аз предварително накиснах 3-4 супени лъжици стафиди с малко ром и добавих нарязан на кубчета локум, оваляни в кокосови стърготини, за да не се слепват).
Козунак за хлебопекарна
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 мл топло мляко
250 гр топено масло или равни части масло и олио
2 пакетчета суха мая
настъргана кора от лимон, ванилия или какъвто искате аромат.
Всичкото това, без мазнината, се слага в контейнера на машината. Пускам програмата за месене за 10 минути. На второто пускане прибавям лъжица по лъжица мазнината. След това пускам да се меси за по 10 мин. още 2 или 3 пъти. После тестото се оставя да втаса, след това се премесва и се оформят козунаците. По желание се слагат сушени плодове и ядки. Вече оформени, втасват пак и след това се пекат.
Козунак в машина за хляб
125 мл мляко
3 бр. яйца
125-150 г разтопено масло
500 г брашно
150 г захар
2 ванилии
кора на 1 бр. лимон
10 г суха мая
орехи за украса
жълтък за намазване
захар за поръсване
Продуктите се слагат в строго определен ред: разбиват се леко яйцата и се прибавя топлото мляко, излива се в кошничката. След това се прибавят пресятото брашно, захарта, лимоновата кора и ванилиите. Прави се кладенче в брашното и се слага маята, предварително смесена с малко вода и брашно да втаса. Ако се прави на отложен старт се слага суха мая. Меси се, когато се достигне до пълно омесване, се отваря капака и малко по малко се прибавя маслото, докато поеме. Оставя да се доомеси. Преди да започне да се пече, се отваря капака, намазва се с жълтък, поръсва се с орехови ядки и захар.