Рецепти за Никулден!

вход през zajenata.bg
9331
Източник: Блиц
Снимков материал: pixabay.com
Рецепти за Никулден!

Шаранът може да бъде и вкусна риба. Дори древните императори на Китай го смятали за деликатес. 

В Европа той получил признание в царските дворци, но най-вече в католическите манастири. Опитайте да приготвите шаран по рецептата на китайския императорски двор.

Пиян шаран по императорски

За 4 души: 1 кг шаран, 300 г пшеничен хляб, 3 яйца, 4 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици оризова водка, 1 глава кромид, 10 г пресен джинджифил, 1/2 чаша растително масло, сол и счукан черен пипер на вкус, 1 лимон, зелена подправка.

Рибата се изчиства, измива се, подсушава се и филето се нарязва на парчета.
Маринова се в смес от водка, сол, пипер, нарязаните на ситно лук и джинджифил.

Оставя се да престои 20 минути.

Хлябът се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват. Подготвените парчета шаран се панират в брашно, яйца и нарязан хляб.

Филето се изпържва в масло и се изважда в гевгир. Сервира се горещо, украсено с резенчета лимон и зелена подправка.

Салата Фантазия

За 6 души: 600 г картофи, 500 г филе от скумрия, 3 солени краставици, 150 г консервиран грах, 200 г майонеза, 50 г бял хляб, 200 г мляко или сметана, 3 яйца, 50 г краве масло, сол, пипер на вкус, прясна зелена подправка /копър, магданоз, кориандър/.

Картофите /най-добре млади/ се измиват добре с течаща вода и се сваряват необелени. Като изстинат, се обелват и се нарязват с остър нож на малки кубчета.

Краставиците се нарязват на дребно, смесват се с нарязаните картофи и граха. Подготвените зеленчуци се сипват в дълбока салатиера и се подправят с майонеза.

Взема се твърд бял хляб, накисва се в мляко и няколко пъти се прекарва през месомелачка заедно с филето от скумрия. Готовият фарш се смесва добре с кравето масло, като постепенно се добавя останалото мляко. Добавят се предварително разбитите с миксер яйца. Подправя се със сол и пипер. Цялата смес се разбива добре, от нея се оформят топчета, които се сваряват.

Топчетата се подреждат в салатиерата при приготвените зеленчуци. Преди сервиране се украсява с прясна зелена подправка.
За да стане салатата по-нежна, майонезата може да се замени с натурален йогурт, в който са добавени подправки.

Платика по украински

За 2 души: 300 г риба, 100 г каша от елда, 20 г краве масло, 3 яйца, 1 глава кромид, малко сметана, малко галета, пресни зелени подправки /копър, магданоз/, сол и черен пипер на вкус

Рибата се изчиства от люспите и вътрешностите, измива се добре, подправя се със сол и пипер и се оставя да позасъхне.

Предварително се приготвя елдена каша. Кромидът и две твърдо сварени яйца се нарязват на дребно. Лукът се запържва в маслото. Към сварената ронлива елдена каша се добавят запърженият лук, едно нарязано яйце и /по желание/ разбито сурово яйце за стягане. Всичко се разбърква добре.

Рибата се напълва с подготвената каша, слага се в намазана с масло тава, полива се със сметана и се поръсва с галета.
Тавата се слага в загрята до 180 градуса фурна. Рибата се пече до готовност, като от време на време се полива със сметана, за да се образува розова коричка.

Сервира се цяла в чиния, полята със соса, образувал се при печенето, и посипана с нарязан на ситно копър /или магданоз/.
За гарнитура може да се сервира елдена каша с нарязано на дребно варено яйце и кромид.

Рибата ще бъде по-сочна и ароматна, ако половин час преди приготвянето й се поръси с лимонов сок.

Бяла риба по фермерски

За 4 души: 500 г филе от бяла риба, 200 г печурки, 2 глави кромид, 3 моркова, 100 г кашкавал, 3 супени лъжици растително масло, 150 г майонеза, счукан черен пипер, сол.

Филето се разделя на порции. Посолява се и се изпържва от двете страни до полуготовност.
Морковите се нарязват на ивици, лукът - на тънки полуколелца. Зеленчуците се пасират в останалото масло.

Гъбите се попарват и се нарязват на резенчета.

Зеленчуците се разпределят в порционни купички, отгоре се нарежда филето, после - гъбите. Подправя се с черен пипер, залива се с майонеза и се поръсва с настърган кашкавал.

Пече се във фурна при 200 градуса 20 минути.

Ориз по моряшки

За 6 души: 300 г ориз, 200 г почистен костур, 200 г калмари, 100 г миди, 100 г скариди, 100 г охлюви /може да се използва готов морски коктейл/, 100 г сварен грах, 1 малка глава кромид, 1 чушка сладък пипер, 2 скилидки чесън, пресен магданоз, шафран, малко зехтин, 2 чаши рибен бульон, сол и счукан черен пипер.

Морските дарове се изчистват и измиват добре.

В тенджера с малко зехтин се запържват нарязаните много на ситно кромид, чесън и чушка. Добавят се морските дарове /без мидите и охлювите/, нарязани с остър нож на малки парченца.

Всичко се запържва до леко порозовяване. Слага се оризът, задушава се, добавят се подправките. Залива се с горещия рибен бульон. Добавя се и грахът, вари се още 10 минути. Слагат се мидите и охлювите, държи се на слаб огън около 10 минути, за да се свари оризът.

Ястието трябва да бъде като гъста супа. Преди сервиране се украсява с прясна зелена подправка.

Ако ползвате готов морски коктейл, най-добре е да го размразите във вода в съотношение 3:1.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft