Рецепти с печени чушки, които трябва да пробвате, защото

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти с печени чушки, които трябва да пробвате, защото
39477
Източник: trud.bg
Снимков материал: pixabay.com
Рецепти с печени чушки, които трябва да пробвате, защото

 Интересното е, че при термична обработка чушките губят съвсем малко от полезните си свойства, а при замразяване ги запазват изцяло. За да не заемат много място във фризера, най-добре е да се изпекат изчистени от дръжките и семките и да се пакетират по няколко, без да се белят.

Така запазват качествата си, а след като се размразят, люспата се отделя много лесно. 

Солен пай с чушки и патладжан

Необходими продукти:
500 г червени чушки
1 патладжан
1 глава лук
2 скилидки чесън
150 г козе сирене
8 яйца
4 с. л. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 връзка пресен босилек
1/2 ч. л. сух риган
сол, черен пипер
50 мл зехтин

Начин на приготвяне:
Обелете патладжана на ивици и го нарежете на кубчета. Чушките почистете от семките и нарежете на парчета. Сложете зеленчуците в тава, покрита с хартия за печене, поръсете ги със сол, черен пипер, риган и зехтин, и ги изпечете. Докато се охлаждат, нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в малко зехтин и вода. Разбийте в купа яйцата, добавете натрошеното сирене, охладените лук и чесън, брашното, смесено с бакпулвера, нарязания на ситно босилек и накрая – охладените патладжан и чушки. Разбъркайте всичко, изсипете във форма с диаметър 24 см, чиито стени и дъно са покрити с хартия за печене. Подравнете сместа и печете 35-40 см на 200 градуса. 

Пиперки с доматен сос

Необходими продукти:

  • 1 кг печени чушки
  • 1 кг домати
  • 4 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • щипка захар
  • 3 с. л. зехтин
  • олио
  • брашно

Начин на приготвяне:
Опечените и обелени чушки можете да запържите по желание в олио със или без брашно, а можете да ги подредите и само печени в голяма дълбока чиния. Обелете доматите и ги настържете на ренде или нарежете на много дребно. Сложете ги в тенджера да заврат. Добавете ситно нарязания чесън и щипка захар. След като сосът се посгъсти, добавете зехтина и оставете да ври още 5 минути. Внимавайте, пръска! Свалете от огъня, добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Изсипете соса върху чушките. 

Надупени яйца с чушки на тиган

Необходими продукти:
10-12 едри червени чушки, изпечени и обелени 
1 голяма глава лук 
3-4 скилидки чесън 
600-700 г домати, настъргани или от консерва 
6-7 варени яйца 
5-6 с. л. зехтин 
40 г масло 
100 г сирене 
100 г кашкавал 
сол, черен пипер 
магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:
Нарежете варените яйца на половинки, чушките - на едро, лука и чесъна – на ситно. Задушете зеленчуците в зехтина. Когато чушките се запържат, добавете доматите. Гответе на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер. Отгоре подредете яйцата, маслото на парченца, поръсете ги с настъргано сирене и кашкавал и сложете капак. Оставете да къкри на тих огън 2-3 минути, колкото да се разтопи кашкавалът. Вместо варени, можете да чукнете сурови яйца. Тогава ястието ще заприлича на шакшука. Поръсете с пресен магданоз преди сервиране. 

Пиперки по панагюрски

Необходими продукти:
1 кг печени чушки
3 глави лук
2 с. л. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
200 г сирене
магданоз
сол, черен и червен пипер
1 каф. ч. олио
чесън

Начин на приготвяне:
Лукът, нарязан на ивички, се задушава в олиото. Слагат се и избелените печени чушки, нарязани на парчета. Прибавя се брашното и когато се запържи, се добавя киселото мляко. Ако ще слагате чесън, добавете го пресован в млякото. Вари се на тих огън 10-15 минути, като се бърка. Внимавайте да не се сгъсти много. Накрая се поръсва с черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз. Сервира се с натрошеното сирене. То може да се сложи заедно с киселото мляко, за да се разтопи в соса.

Хит на седмицата

Мързеливи чушки бюрек

Необходими продукти:
1 кг чушки – червени и зелени
5 яйца
400 г сирене
60 г масло
сол, сух риган
1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:
Чушките се изпичат, обелват и почистват от семките. Нарязват се на по-едри парчета в дълбока купа. Смесват се с разбитите яйца, натрошеното сирене и маслото на парченца. Овкусяват се със сол (ако е нужно), сух риган и нарязан на ситно магданоз. Всичко се изсипва в дълбока йенска тава и се подравнява. Пече се на 200 градуса 30 минути.  

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft