Взима се прясна зелка, намачква се и се поръсва с морска сол. Компресът се поставя върху болното място и престоява 24 часа.
На парче домакинска хартия се слага 1 лъжица мед и тютюна от една цигара.
Накълцват се дебелата част и жилките на листо от зеле. Поръсва се със силна ракия и се прави компрес на ошипеното място. С него се преспива.
В пръстено гърне с похлупак най-отдолу се слага захар с дебелина около 1 пръст, а след това и 1 пръст листа от подбел, но само тънките им части (без жилките). Така се редуват догоре – пръст захар, пръст подбел. Гърнето се запечатва и се слага в трап на дълбочина 1 метър на мочурливо място. Заравя се и се оставя да престои там 40 дни. Когато се извади и се отпечата, в него трябва да има една зелена течност. Болното място се намазва с безсолна мас и отгоре се поставя кърпа, напоена с течността от гърнето. След това компресът се покрива с найлон, а отгоре – друга кърпа или чорапи, примерно, ако шиповете са в областта на ходилото. Преспива се така, а на сутринта мястото отново се намазва с мас. Това се повтаря няколко дни, докато болките от шиповете отшумят.
Там, където са шиповете , се залепва лист от репей, предварително намазан с олио. Когато изсъхне след 3-4 часа, се слага ново листо. Процедурата се прави денем, в продължение на 15-20 дни.
В продължение на два месеца се пие чай от листата на целина . Консумират се и главите й – самостоятелно или настъргани в кисело мляко. Почива се 2 месеца, след което процедурата се повтаря.
Ходилата се намазват с 2 супени лъжици мед, след което се стъпва върху вестник, на който са поръсени 2 пакетчета сяра (от аптеката). Прави се превръзка върху вестниците, обуват се чорапи и се преспива. Сутринта краката се измиват. Процедурата се повтаря 15 вечери.