Реших да го изпека на фурна и добавих каквото имаше в хладилника. Стана божествено! Перфектната комбинация от съставки.

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Реших да го изпека на фурна и добавих каквото имаше в хладилника. Стана божествено! Перфектната комбинация от съставки.
Реших да го изпека на фурна и добавих каквото имаше в хладилника. Стана божествено! Перфектната...
11914
Реших да го изпека на фурна и добавих каквото имаше в хладилника. Стана божествено! Перфектната комбинация от съставки.
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Трудно е да се измисли за лятото по-лесно и в същото време по-вкусно ястие от патладжан в комбинация със сирена и ароматен доматен сос. 

Днес ви предлагаме точно такава фантастично вкусна и ароматна патладжанена запеканка:

 

Продукти:

2-4 патладжана

800 гр. домати

1,5 чаши зехтин

3 глави лук

6 скилидки чесън

1/2 чаша брашно

5 яйца

3 с.л.

прясно мляко

3 чаши галета

1 с.л. риган

500 гр. моцарела или кашкавал

100 гр. пармезан

400 гр. кашкавал

1 връзка босилек

червен пипер на вкус

черен пипер на вкус

сол на вкус

Приготвяне:

  1. Първо пригответе доматения сос. Изсипете в тиган една трета чаша зехтин и загрейте. Добавете нарязания на полумесеци лук и счукания чесън, добавете сол и червен пипер на вкус. Пържете, докато лукът стане прозрачен.
  2. След това добавете нарязаните домати и ги гответе в тигана за около 20 минути, като не забравяте да разбърквате от време на време. Сосът трябва да се сгъсти леко. Подправете със сол и черен пипер на вкус. След това дръпнете от огъня и оставете настрана да се охлади.
  3. Нарежете патладжаните на сравнително дебели пръстени и ги поставете върху пергаментова хартия. Поръсете със сол от всяка страна и ги оставете така за 1 час. Това ще помогне да се отървете от горчивия вкус, но ако не разполагат с време, можете да пропуснете тази стъпка. След това изплакнете със студена вода и подсушете с помощта на кухненски кърпи.
  4. В купа изсипете брашното и добавете малко сол и черен пипер. Разбъркайте. В друга купа чукнете яйцата, добавете млякото, сол и черен пипер на вкус. В трета купа изсипете галета, добавете ригана, малко сол и черен пипер.
  5. Всяка филийка патладжан потопете първо в брашно и изтупайте излишъка. След това потопете в яйчената смес и накрая - в галетата.
  6. Изпържете патладжаните в тиган със зехтин до златисто-кафяво на силен огън за около 2 минути от всяка страна.
  7. Когато са готови, може да започнете да редите ястието в тавичка. Първо сложете около една четвърт от получения доматен сос на дъното. Отгоре - слой от пържени патладжани. Следва слой от моцарела, тънко нарязана (използвайте около една трета от сиренето), поръсете 1/4 от пармезана и 1/4 от кашкавала. Най отгоре накъсайте шепа босилек. След това излейте още една супена лъжица сос и я разпределете на равен слой и повторете слоя още два пъти. Най-отгоре покрийте с останалата моцарела.
  8. Пъхнете тавичката във фурната за 35-40 минути, докато сиренето се стопи. За да хване коричка, включете на режим скара и оставете ястието още 5-10 минути да се запече.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft