Реших да изненадам домашните: цепнах питките, напълних със сирене, чукнах яйчице и хоп - във...
15 Октомври 2016
11937
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Хачапури - едно от тези печива, които най-добре характеризират грузинската национална кухня. Въздушните питки с меко сирене няма да оставят никого безразличен, невъзможно е да спреш да ги ядеш!
Продукти:
11 яйца
400 мл прясно мляко
10 гр. суха мая
1 с.л.
олио
1 ч.л. захар
1,5 ч.л. сол
800 гр. меко сирене
100 гр. масло
600 гр. брашно
Приготвяне:
- Маята се разтваря в топлото мляко, оставя се да престои 20 минути. Добавят се сол, захар, олио, 1 яйце и пресятото брашно, и се замесва тестото.
- Тестото се разделя на 5 части, всяка се оформя на топка, а след това - на плоска питка.
- Краищата се повдигат и прищипват, така че да се оформи нещо като лодка.
- Готовите лодки се поставят върху хартия за печене в тава. Разбиват се 2 яйца и с тях се мажат питките.
- Сиренето се настъргва и се смесва с 3 яйца.
- Лодките се пълнят с настъргано сирене.
- Пъхат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.
- След това се вадят, в средата им се прави вдлъбнатина с нож и вътре се чуква по едно сурово яйце.
- Хачапурите се връщат във фурната за още 5 минути. Следете времето, не трябва да се прекалява с печенето, иначе яйцето се втвърдява. Върху всяка питка се поставя парче масло.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари