зехтин - за намазване на тигана
4 x 200 гр. филета от бяла риба, без кожата
шепа нарязан ситно магданоз
шепа нарязани листа от кориандър
2 червени люти чушки, нарязани
лимонова кора (кората от 1 лайм)
сол и черен пипер
За картофената салата:
750 гр. картофи, обелени и нарязани
1 ч.л. морска сол
80 мл. (1/3 чаша) зехтин екстра върджин
125 мл (1/2 чаша) лимонов сок
1 ч.л. шмак (вид билка от рода на смрадликата - по желание)
смлян черен пипер
1 малка зелена чушка, нарязана ситно
2 големи червени люти чушки, почистени от семето и нарязани ситно
15 гр. (1/4 чаша) накълцана мента
30 гр. (1/2 чаша) листенца магданоз
6 стръка пресен лук, нарязани ситно
Смесете магданоза, кориандъра, лютите чушлета, лимоновата кора, солта, пипера и зехтина. Притиснете получената смес плътно в рибата и оставете в хладилник за 30 минути.
Загрейте малко зехтин в голям тиган с незалепващо покритие, докато се сгорещи. Сложете вътре маринованата риба и гответе 3 минути, след което я обърнете и запържете и от другата страна, докато рибата е готова.
Може да приготвите и на фурна: загрейте фурната на 180 градуса, поставете рибата в тавичка, поръсете със зехтин и запечете за 5 минути от всяка страна (в зависимост от дебелината на филетата).
За салатата: Сложете вода да заври в голяма тенджера, прибавете картофите и солта, намалете огъня и оставете картофите да се варят на бавен огън 8-10 минути, докато омекнат.
Сложете зехтина, лимоновия сок и шмака (ако използвате) в купа и объркайте, докато се смесят. Прибавете сол и черен пипер. Излейте половината дресинг върху горещите картофи и объркайте внимателно. Оставете салатата да изстине. Прибавете чушките, лютите чушки, ментата, магданоза, пресния лук и останалия дресинг и отново внимателно объркайте.
Поднесете готовата риба с картофената салата.