Всеки ще хареса тази риба по еврейски ! Приготвя се много, много лесно и върви добре с всяка гарнитура. У дома я предпочитаме с картофи, но може да я поднесете с ориз, пюре от целина, зеленчуци и изобщо с всичко, което ви харесва.
Риба на тиган по еврейски
Продукти:
- 2 с.л. растително масло;
- 40-50 гр. масло;
- 400 гр. лук;
- сода на върха на чаена лъжичка;
- 600 гр. риба;
- сол, черен пипер на вкус;
- 3-4 с.л. заквасена сметана (от 20%) или сметана;
- зелени подправки по избор
Приготвяне:
Загрейте растително масло и масло в тиган. Добавете там нарязания лук. Пържат се до златисто.
Добавете сол на вкус и сода на върха на чаена лъжичка. Содата за хляб ще помогне на лука да се свари по-бързо и ще го направи прозрачен. Това по никакъв начин не се отразява на вкуса. Намалете огъня и задушете лука до прозрачност.
Когато лукът е мек и прозрачен, добавете нарязана осолена риба (например минтай). Покрийте с капак и гответе на среден огън за 10 минути.
След това рибата се обръща и се залива със заквасена сметана (може и готварска сметана). Покрийте с капак и оставете да къкри още 15-20 минути.
Зелените подправки добавете накрая.
Невъзможно е да се откъснете от тази риба със сос! Сервирайте с всякакви гарнитури, но най-вкусно е с картофи.