800 грама пюре от картофи
180 грама риба тон в собствен сос от консерва (може и прясна или замразена, леко сварена предварително)
800 грама зрели домати, нарязани на дребно
100 грама зеленчуци по избор
100 грама царевични зърна и/или грах от консерва
1 малка глава кромид лук, нарязана на ситно
2 чаени лъжици зехтин
1 чаена лъжица сух босилек
1 супена лъжица песто
Загрейте фурната до температура от 180 градуса.
Междувременно задушете лука и босилека в няколко капки зехтин и прибавете към картофеното пюре. Сложете рибата в огнеупорен съд, заедно с царевицата (граха), зеленчуците и доматите, а отгоре поръсете с пестото. Покрийте с картофеното пюре и с помощта на вилица го разнесете равномерно, оставяйки следи върху повърхността. Напръскайте с малко зехтин и запечете за около 25 минути.
След това нарежете и сервирайте с лека украса от свеж магданоз.
Така направеният пай може да бъде разделен на малки порции, които изпечете във форми за крем-карамел.
Продуктите са достатъчни за около 4-6 порции.