лук - 8-10 големи глави червен
риба - по 1 консерва риба тон и шпроти в масло
моркови - 1 малък, фино настърган
домати - 1 брой
ядки - 50 грама по избор - кедрови, орехи, сурови бадеми
магданоз - няколко стръка, накълцан
галета - 2 с.л.
яйце - 1 брой, голямо
пармезан - 2 с.л. настърган или др. ароматно сирене
майонеза - 1-2 с.л.
кашкавал - 3-4 с.л. настърган
сол - на вкус
кимион - 1-2 щипки
карамфил - 2 щипки, смлян
къри - 2 щипки
червен пипер - 1/2 ч.л.
черен пипер
Почистете лука и отрежете капачета с диаметър около 2 см. Сложете го да се бланшира за 10-тина минути във вряща вода. Извадете главите лук и след като поизстинат ги издълбайте от вътрешните пластове, така че да останат 2-3 външни пласта.
В купа смесете двете консерви риба заедно с мазнината и ги намачкайте на каша. В съвсем малко мазнина запържете накълцаната вътрешност на лука и добавете настъргания морков.
Щом леко омекнат прибавете ситно нарязания домат, но само външната месеста част. Овкусете с подправките на вкус и махнете от котлона.
Изсипете зеленчуците към рибата и объркайте с майонезата, пармезана, галетата, а след като малко изстине добавете яйцето и кашкавала. Прибавете отново от всички подправки и накълцания магданоз.
С така приготвената плънка напълнете лука. Подреждайте главите в леко намазнена тава, а ако остане плънка, я разпределете в тавата. Сложете ястието да се пече на умерена фурна, докато хване лек загар. Поднесете с малко запържена галета и натрошените сурови ядки.