2 ч.ч. зеленчуков бульон
200 г гъби (печурки)
200 г кромид лук
150 г кафяв ориз
1 връзка магданоз
4 с.л. зехтин
50 г сушени круши
1 с.л. градински чай
1 с.л. мащерка
по 1 щипка сол и смлян черен пипер
Загрейте една трета от зехтина в тенджера на умерена температура. Добавете нарязания на ситно лук и задушавайте 10 мин. до златистокафяво. Прехвърлете лука в голяма купа. Загрейте още една трета от зехтина в същата тенджера. Сложете нарязаните на ивици гъби и половината от ситно нарязаната мащерка и задушавайте около 12 мин. Прехвърлете ги при лука и подправете със солта и черния пипер.
Сложете зеленчуковия бульон, останалата мащерка и ситно нарязания градински чай да заврят в по-дълбока тенджера. Сложете ориза, намалете температурата, захлупете тенджерата и оставете да къкри до почти пълно поемане на течността. Сложете в тенджерата гъбено-лучената смес и крушите и разбъркайте. Захлупете и оставете на огъня за 5 мин., като често разбърквате. Добавете ситно нарязания магданоз, като запазите малко за поръсване, и ако е нужно още сол и черен пипер на вкус.
Намажете с малко зехтин правоъгълна тавичка. Прехвърлете сместа в тавичката и покрийте с намазано с останалия зехтин кухненско фолио (с намазаната страна към ястието). Печете 20 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. Махнете фолиото и печете още 5 мин. Наръсете останалия магданоз и оставете за 5 мин. на отворена фурна.
По желание може да поръсите ризотото с настърган Пармезан при поднасянето му.