2 с.л. зехтин
2 глави дребен лук, накълцан на много ситно
4 главички бейби див чесън (или 1 скилидка обикновен чесън, нарязана на дребно)
чаша бяло вино
600 мл. горещ зеленчуков бульон
3 големи шепи коприва (връхчетата)
малка връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин екстра върджин за поръсване
Загрейте зехтина в тиган с дебело дъно на умерен огън. Запържете лука и чесъна за 5 минути, бъркайки постоянно. Объркайте вътре ориза, така че зърната да се покрият добре от мазнината. Долейте виното и разбъркайте. Оставете да къкри на тих огън, докато повечето отвиното се изпари ; след това добавете черпак от горещия бульон. Продължете да бъркате периодично, като добавяте черпак по черпак от бульона щом течността почти се изпари.
Междувременно пригответе копривата: махнете дебелите дръжки от копривата и измийте много добре. Бланширайте я във вряща вода за няколко минути, след това отцедете. Изстискайте добре течността и нарежете на ситно. Измийте и нарежете ситно дивия чесън и магданоза.
Щом оризът омекне, добавете копривата, чесъна и повечето магданоз. Гответе минута-две, след това оставете да почива няколко минути, преди да сервирате. Подправете с черен пипер и малко сол.
Поднесете ризотото горещо, поръсено с пресен магданоз и залято с малко качествен зехтин.
По желание може да добавите малко заквасена сметана или пармезан към ризотото.