300 гр. бял ориз
1 голяма глава бял лук
2 скилидки чесън
50 гр. масло
половин чаша ситно нарязан магданоз
2 броя пилешки бульон от кубче
1 буркан лютеница (550 гр.)
100 гр. черни маслини без костилки
100 гр. зелени маслини с чушка
170 гр. моцарела
подправки по желание (риган, сол, черен пипер и т.н.)
В 1 литър вряла вода поставете двете кубчета бульон. След като напълно се разтворят, оставете супата на слаб огън да поври.
В същото време нарежете ситно лука, чесъна и магданоза, настържете моцарелата, а черните и зелените маслини нарежете на половинки или четвъртини, по избор.
На топъл котлон сложете маслото в дълбок тиган и изчакайте да се разтопи. След това добавете ситно нарязаните лук и чесън, и посолете малко, за да избегнете лука да се залепи за тигана. Запържете при непрекъснато разбъркване, докато лукът и чесънът омекнат и започнат да се карамелизират. Добавете ориза и хубаво разбъркайте, за да се смесят всички сокове от маслото, чесъна и лука. След като оризът се е запържил за кратко и е попила ароматите, добавете една трета от сварения бульон.
Ризотото изисква пълно внимание и непрекъснато бъркане. В тигана с ориза добавете черните маслини, половината от нарязания магданоз и подправките. Поставете тигана на умерен огън и продължете да бъркате леко. След като бульонът се изпари, добавете част от останалия. Когато налеете последното количество бульон, добавете лютеницата и останалия магданоз. Продължете непрекъснато да бъркате.
След около 20-тина минути, когато оризът омекне достатъчно и течността от бульона е почти изпарена, добавете зелените маслини и моцарелата. Разбъркайте още 2-3 минути, докато моцарелата се разтопи напълно в сместа.
Поднесете ризотото докато е горещо и отгоре добавете още малко настъргана моцарела и нарязан магданоз, по желание.