ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
маслини - около 200 г обезкостени и нарязани
лук - 1 глава, по-голяма
моркови - 2 броя, средни
червено вино - 1 ч.ч.
сол - на вкус
черен пипер - 1 ч.л. или на вкус
зехтин - 1/2 ч.ч.
Предварително измийте ориза и го накиснете за 15 минути в студена вода. Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Загрейте зехтина в широк и дълбок тиган или в по-голяма тенджера. Сложете лука и морковите да се запържат.
Добавете маслините и задушете с тях. Отцедете ориза добре и го прибавете към запържените зеленчуци. Бъркайте докато всяко зърно ориз се обвие с мазнина и леко се запържи (за около 5 минути).
Долейте червеното вино на 2 пъти, като бъркате внимателно. Щом леко се поизпари алкохолът и ориза набъбне, долейте 2 ч.ч. топла вода. Объркайте леко и оставете да се задушава.
Долейте още 2 ч.ч. вода на 2 пъти и доварете ориза. Щом оризът абсорбира всичката вода посолете и поръсете с черен пипер. По желание добавете 1 кубче бульон.
Разпределете ризотото в купички и поднесете с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.