200 г моркови
1 с л краве масло
2 с л захар
300 г броколи
4 глави кромид лук
4 скилидки чесън
5 с л зехтин
50 г настърган Пармезан
100 мл сухо бяло вино
1,5 л зеленчуков бульон
смлян черен пипер
Морковите се почистват и се нарязват на дребни кубчета. Запържват се на силен огън в масло за 3 минути. Огънят се намалява на половината и се прибавя 1 с л зехтин, захар и сол. Тиганът се покрива и морквите се задушават още 5-6 минути, като периодично се разбъркват. Лукът се нарязва на кубчета. Чесънът се почиства и се наситнява. В друг тиган се загряват 3 с л зехтин. Лукът се запържва за кратко и се прибавят броколите, разделени на розички. След 1 минута се прибавя и наситненият чесън. Зеленчуците се запържват още 2 минути. Изсипва се сухият (не се мие!!) ориз и се запържва 3 минути. Разбърква се с дървена лъжица, докато стане прозрачен. Добавя се виното и се готви, докато не изчезне ароматът на алкохола. Прибавя се постепено горещ бульон на порции (по 80 мл). Новата порция се сипва, когато оризът е поел предишната. Оризът трябва да се разбърква периодично, за да не прегори ризотото. Процесът от прибавянето на ориза и готовноста не би трябвало да бъде повече от 20 минути. Няколко минути преди свалянето на ризотото се прибавят морковите, 1 с л зехтин, смлян черен пипер. Ризотото се разбърква добре. Накрая се поръсва с настъргания кашкавал и се разбърква бързо и енергично, за да се разтопи. След което се сваля веднага от котлона. Поставя се в затоплена чиния, украсява се с магданоз и се поръсва със смлян черен пипер.